Alla inlägg under december 2015

Av Åsa Billefält - 13 december 2015 09:41

Igår bakade jag halvmånar; en kaksort som bara måste ligga på julens kakfat tillsammans med glaskransar och nötformar.
Jag gjorde 2,5 sats; har lovat systerdottern och systersonen några. Jo det skulle bli en hel del; 130-140 st. Jag frågade en annan systerdotter om hon också ville ha och det ville hon.
Döm om min förvåning/frustration när jag upptäcker (när jag packar dem) att det blev "bara" 70 st! Jag hade i iver och stress räknat fel! Då var inte jag glad... Men jag bestämde att jag inte skulle lägga mig efter morgonrastning och utfodring av Midna i dag utan skulle baka.
Vattenfall kom med två bilar... Bådade inte gott! Ena gubben kom och meddelade att de skulle bryta strömmen inom 30 min. Piss och pest och senapsgas! Där rök mitt bak!
Sedan kom han igen och meddelade att skogshuggarna var på annan ort så det dröjer några timmar!
Nu gamblar jag; har smält smör till smeten. Nu ska jag baka till tre syskonbarn och eventuellt till ena systern också!

Av Åsa Billefält - 11 december 2015 22:33

Igår hade jag bestämt att jag skulle göra knäck. Tjo, tjim och så vidare. Ner med alla ingredienser i den vanliga kastrullen. Koka, koka, koka... Men tjockna då knäckelände! Nä..., Men? Men vad är det där? Vad tusan är det... DÄR? Ljusa klumpar! Husspöket som lagt en pizza, eller vad? Fullt med ljusa klumpar på ytan. Det var ju bara att slänga, insåg jag efter drygt 3 timmar. 3 timmar utan att tjockna dessutom. Vet inte vad det berodde på men jag har varit med om det en gång tidigare, för ungefär 10 år sedan.
Ja ja, bara att bita i det sura äpplet och slänga det!
I dag skulle jag bakat halvmånar. Skulle! Eros levde rövare i natt; lekte med en matta och en massa annat jox samt kastade sig över Athena. Strax innan klockan slog 3 åkte han ut ur rummet. Då var Athena i behov av tröst. Jag somnade vid 3 eller fär efter.
Nä det blev inga halvmånar gjorda...
Bara stressa ned och andas djupt; det är flera dagar kvar till jul!

Av Åsa Billefält - 8 december 2015 21:35

Äntligen är julköttbullarna färdiga. 106 stycken på ca 1,6 kg smet. Det känns i både axlar, ben och rygg.
De fick tummen upp av dottern; vi delade på en. Jag har lagt ett gäng i en burk till svärfar. Han ska även få en liten Jansson också.
Ja, det finns ju roligare saker att göra än rulla köttbullar! Fast bara man kommer i gång så går det av bara farten!
Köttbullar gjorda av kronhjortfärs så det blir att förtära dem med andakt på julafton ;-)!
Som vanligt fick Athena och Midna smaka lite rå färs; Eros äter inte så jag gav dem medan han var ute.
Nu har jag varvat ned med en god, het kopp te. Funderar på att fixa mera! Synd att vi inte har plats för vår fina tekanna i keramik.
Alla julköttbullar är förpackade och ligger i frysen - i väntan på julafton!

Av Åsa Billefält - 8 december 2015 08:29

Drygt två veckor kvar till Doppare dagen och jag är sen med julklappar, julbak, köttbullar, Unolimpan, Jansson! Nåja det är ju som sagt drygt 14 dagar kvar! Jag glömde knäcken och ischokladen; jag håller alltid med julgodiset.
Jag shoppade några klappar i lördags till min systerson och till min systerdotters två barn. Nu är de och min andra systerdotter klara!
Midna och katterna ska få julklappar också precis som systerdotterns katt och min yngsta systerdotters och hennes sambos hund. Min dotter brukar ge bort en god gärning till sina mostrar. Så blir det även i år. Mycket bättre än en chokladask eller någon grej som samlar damm!
Jag ska även bidra till Frälsningsarméns klappinsamling, ska ta reda på var någonstans det är. Vi brukar köpa något till flicka och pojke i åldern 0 - 4 år; det har varit någon leksak t ex bil respektive docka. Det är tragiskt att det finns familjer som är så fattiga att de inte har råd med julklappar.
Jag tycker den här köphysterin inför jul är helt åt helskotta! Det köps för hur mycket pengar som helst! Och så finns det människor runt om i världen som inte har mat för dagen. Jag brukar köpa nyttoklappar, presentkort i någon kläd- eller sminkbutik t ex. Godis och vin undviker jag att ge bort.
Jag ska lägga fram köttfärsen så den tinar; sedan kan jag bocka av julköttbullarna! Svärfar ska få några plus en Jansson och en Unolimpa.

Av Åsa Billefält - 6 december 2015 10:36

Till frukosten tändes det andra ljuset. I eftermiddag kommer ena storasystern med man och vuxen son på adventsfika. Adventsfika är en familjetradition där vi turas om att arrangera det. Första Advent brukade vara hos mamma. Därefter åkte vi till mostern och syrrorna.
Igår bakade jag nötformar! Äntligen, säger jag. Jag skulle ha bakat i fredags men vågade inte i fall strömmen skulle försvinna. Igår bakade jag medan Helga rasade utanför.
Och julklappar köpte jag också! Tre till som är klara för i år! Jag ska slå in dem och lägga i julklappspåsen.
Helga är långsint; hon håller fortfarande på. En gran på andra sidan vägen svajade ganska oroväckande; härifrån ser det ut som att den kan klippa elledningen på tomten. Om den skulla falla åt vårt håll.
En påtår och sedan sätta lite fart och fräscha upp hemmet samt ta fram vaniljlängd och saffransbröd.

Av Åsa Billefält - 4 december 2015 12:36

Nu väntar ännu en helg. Andra advent dessutom.
Lite jobb blir det i helgen: baka och göra knäck (blev inget knäckjobb härom dagen), Janssons frestelse och ev viltfärsbullar samt hysta in veden i ve'bo'n.
Ny storm väntas; faktum är att vinden friskar i rejält mellan varven och regnet har piskat mot rutorna.
Athena har gått upp; hon knoppar nog i vår säng. Eros följde med mig och Midna ut men han fick väldigt bråttom in! Så bråttom att han välte ena pumpalyktan; den förvandlades till delar i olika storlekar. Nu ligger han på soffan och snusar sött.
Jag hade tänkt baka nötformar på förmiddagen men glömde ta ut degen igår kväll. Men jag ska väl ha något att göra i eftermiddag/kväll :-P!

Av Åsa Billefält - 1 december 2015 23:02

Så har december anlänt. Dags att ta tag i julklappsköpet på allvar och även baket!
Igår bakade jag Glaskransar, totalt 128 stycken men dottern fick åtta som nu är ett minne blott.
I dag bakade jag saffransbullar. När degen var satt upptäckte jag att bakplåtspappret var slut. Bara att köra barfota; så mycket kladd blir det ju inte! Och så tog kardemumman slut. Tur vi hade kanel!
Inte mycket kladd? Nä eller hur! En del bullar svällde upp så ena kanten på bullpappret vek sig - vilket innebar att smält fyllning tillsammans med pärlsocker rann ut på plåtarna. Gick inte att skrapa bort. In med plåten i diskmaskinen! Som tur var blev den ren. Bara fylla maskinen på nytt med ytterligare en plåt.
Imorgon ska jag göra knäck; några vanliga och de flesta smaksatta med lakrits. Och så blir det att leta recept! Jag måste baka Nötformar, det var länge sen och är egentligen ett måste på julen. Jag ska lusläsa tre receptpärmar från pärm till pärm. Hittar jag inte receptet där ska jag höra med moster om hon har det.
Men nu ligger det drygt 60 bullar i frysen och väntar på att ätas upp.

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards