Alla inlägg under juni 2017

Av Åsa Billefält - 12 juni 2017 10:14

I helgen som kommer är det två marknadsdagar, traditionsenligt! Jag ansökte om att medverka och fick ett bekräftelsemejl. Det här var i april. Jag började fundera och tycka att det var lite konstigt att jag inte hade fått någon information om hur dags jag skulle vara på plats och ingen faktura. Fakturor brukar arrangörerna vara snabba med att skicka ut. Jag skickade ett mejl till kontaktpersonen. Döm om min förvåning när personen svarar att hen inte hittar något mejl från mig och att det är fullt. Nu hör det till saken att jag svarade på bekräftelsemejlet när jag skickade frågorna. Maken lackade ut och skrev ett syrligt svar på hens påstående. Hen skickade tillbaka att jag skulle skicka den bekräftelse som jag påstått hade fått! Jag svarade att det var bara att skrolla i mejltråden och det var inte intressant längre. Så där behandlar man inte presumtiva knallar! Om det hade varit jag som var kontaktperson för arrangemanget hade jag bett om ursäkt och ordnat en plats till ett reducerat pris. Men nej, den här arrangören är tydligen inte service minded! Lite välvilja och tillmötesgående borde väl inte vara så svårt? Eller jo, tydligen. Jag tänker ju inte ansöka om marknadsplats för den här arrangören någon mer gång. Nu är det inget inbokat förrän i slutet på augusti men det hindrar ju inte att kolla upp om det är andra evenemang under sommaren!

Av Åsa Billefält - 10 juni 2017 10:29

Lördag = sovmorgon! Motvilligt erkänner jag att jag är tröttare nu än när jag vaknade 6.30 Jag gjorde misstaget att somna om. Nej jag skulle ha gått upp och gjort något vettigt i stället! Då hade jag inte varit trött nu. Lätt att vara efterklok, jag vet!
Nåja, det är som det är! En java och sedan sätta fart! Trädgårdsarbete står på schemat. Rensa landen och jag vill ha bort ginststubbarna. Bersån behöver kantklippas och rensas. Ena bågen behöver rätas upp efter blåsten. Jag eller vi ska göra i ordning för plantering där ginsten stod. Där ska vallmona stå. Jag vill ha andra växter där också vet just inte vilka i skrivandets stund. Vackra perenner ska planteras där i alla fall. Ekstubben gör en fin form för en liten kulle där krolliljorna ska få bo. De doftar så ljuvligt om sommarkvällarna. Och där syns de från bersån!
Jag tror mandelblommorna behöver gallras! De har spridit sig och växt sig högre än vissa sticklingar. Jag planterade dem där för att kväva ogräset. Det finns alltid något att göra i trädgården. Jag vill ha balans; inte allt på en och samma sida. Förra helgen hittade jag humleblomster i gräsmattan. De ska flyttas till den blivande växtzonen vid trappan. Där ska det blandas vilda växter med tama; trädgårdsväxter alltså :-)! Något år ska vi gräva ur uteplatsen i bersån och lägga plattor. Vi ska även anlägga en trädgårdsdamm med vattenfall. Embryot till vattenfallet är påbörjat; en hög med stenar. Ritningen till dammen är nog borta.
Nu vankas det java!

Av Åsa Billefält - 9 juni 2017 09:02

I onsdags var det dotterns åttonde skolavslutning. Efteråt åkte vi ned på sta'n och åt på restaurant.
Igår kunde jag somna om när maken gick upp för att åka till jobbet. Jag sov lite för länge. Så länge att jag nästan skäms.
Dottern vaknade tidigt igår men låg i sängen och tittade på film. Typ. Hon fick hjälpa mig en stund igår. Det var ju tänkt att hon skulle ha sommarjobb men söker man inget så får man ingen chans! Då får hon hjälpa till mer hemma och få påökning av månadspengen. Jag tycker hon ska söka jobb på helger och lov redan nu. Fast jag har inte sagt något om det än. Det är dags för henne att lära sig att ta vuxenansvar. Hon kan inte slöa sig fram längre.
Jag ska fortsätta med mitt jobb att anteckna batch på råvarorna. Och maken ska hjälpa mig med näringsdeklarationerna; han är bättre på matematik ;-). Samtidigt ska jag också producera till marknaden. Jag vill ju ha något mer än marmelad, saft och sylt. Den här gången måste jag ha en tydlig beskrivning av sortimentet jag har med mig. Och jag får nog smeta på marmelad på brieost och sylt på miniplättarna.
Midna och jag tog en promenad igår, drygt fyra kilometer sedan tog det stopp. Då ville hon inte längre. Vi stod och väntade tills maken plockade upp oss. När vi var ungefär två kilometer hemifrån skrapade något i backen. Ljuddämparen lossnade och det blev krypkörning och när vi just svängt in ramlade ljuddämparen av. Den måste ha lossnat i skarven främre/bakre avgasröret. Vi bytte det bakre för mindre än ett år sedan. Jag har märkt att det har varit på G att byta det främre; Pärlan2 går inte på alla fem cylindrar vid start, svarar inte lika bra på gasen och ljudet har ökat. Bilia såg inget anmärkningsvärt på avgassystemet. Då hade maken påtalat det när vi lämnade in bilen för en koll inför besiktningen. Ja ja, tur att det inte ramlade på motorvägen i 120 knyck!
Nehe, jobba lite kanske?!

Av Åsa Billefält - 7 juni 2017 06:02

Då har vi en kort vecka framför oss. Skolavslutning i dag. Min "lilla" tös slutar åttan. Var tog alla åren vägen?
Maken behöver bara åka till jobbet i dag och i morgon; på fredag jobbar han hemma.
Igår fick jag hjälp av ena systern att klippa ned ginsten. Det är bara stubbar kvar. Och rötter. Vet inte hur jag ska göra; gräva fram rötterna och hugga av dem eller om jag ska kväva stubbarna med markduk, tidningar, grus och jord. Jag ska ha växter där, bland annat Krolliljor och Vallmo. Undrar om jag ska inkludera ekstubben i den nya blomsteroasen? Eller om jag ska göra en ny liten kulle med Prästkragar? Jag får diskutera med maken. Han hjälper mig att räkna ut näringsdeklarationerna. Vi fixade en första med blandade ingredienser; ananasmarmelad.
I morse var Midna extra söt; hon lade sig vid makens kuddar och jag lade täcket över henne. En frusen polarspets <3.

Av Åsa Billefält - 6 juni 2017 09:44

I dag firar vi Moder Sveas dag till minne av Gustav Vasas kröning år 1523. Grattis Sverige på nationaldagen!
Vi ska röja lite inne och pyssla i trädgården. Min ena syster med make ska cykla hit. På eftermiddagen ska vi grilla lax och diverse grönsaker. Vi ska ha rostad färskpotatis och egengjord barbecuesås samt en citron- och persiljeyoghurt till.
Får se om det blir så pass varmt att vi kan doppa oss i poolen!? Pool och pool... en uppblåsbar sak som man kan sitta i under varma och soliga dagar. Jag vill ju ha en riktig pool som man kan simma i! Och en bastu. Det är det finska blodet som suktar efter en vedeldad sauna ;-)!
Nu ska vi göra ananasjuice.

Av Åsa Billefält - 5 juni 2017 10:10

Marknaden börjar närma sig och jag måste producera. Jag vill även gå ut och fortsätta jobba på/med ginsten. Eller så kan jag göra både och?!
Jag har ju en idé om Midsommarerbjudande...
Just ja! Måste ju leta efter några bakformar! De måste diskas innan användning. Jag måste ha fler flaskor... de jag köpte med skruvkork gillar jag inte. Funderar på att sälja dem.
Nu har jag best mig. Tror jag. Leta bakformar, diska dem och gå lös på ginsten. Ordningen är inte bestämd. Eller jo... leta formar, jobba ute och diska för att sedan baka gluten- och laktosfria limekakor!

Av Åsa Billefält - 4 juni 2017 13:15

Jag hittar ingen mall för att räkna ut näringsdeklarationen. Men hur svårt kan det vara? Det är väl bara att räkna ut hur mycket av varje ingrediens jag använder och summera?!
Snart är det dags att bege sig ut i trädgården och jobba. Även en företagare kan behöva avkoppling! Trädgårdsjobb är avkoppling, för mig. Det kan vara slitigt många gånger att i obekväma ställningar rensa ogräs. Men det är så härligt att rensa hjärnan tillsammans med fågelkvitter!
Jag upptäckte knoppar på båra vallmoplantor! Första gången de bär knopp. Krolliljan är på gång. Jag vill flytta dem. De står vid husknuten inpå varandra. Men var ska jag sätta dem? Jag vill att de ska synas från bersån. Hmmmm... jag får tukta den alldeles för stora och vildvuxna ginsten. Kan kanske "råka" klippa den för mycket ha ha ha! Man gräver inte upp den om man säger så.
Nu väntar jag på att maken ska bli klar så vi kan gå ut!

Av Åsa Billefält - 3 juni 2017 09:44

Enligt lag, som kom 13/12 2016, måste jag ange näringsdeklaration på mina produkter. Det ska jag räkna ut. JAG! Vad får jag för avgifterna jag betalar för att få driva min verksamhet? På mycket kort tid har jag betalat sammanlagt 6440 spänn till miljökontoret. Lagstadgade avgifter. Eftersom vi har egen brunn får jag betala dubbel anläggningsavgift. Men vad får jag? Får jag hjälp att fixa näringsdeklaration? Ja med hänvisning till livsmedelsverkets hemsida! Jo jag kunde ju skicka produkter på laboratorieanalys för att få exakt data. Fakturan lär ju inte kommunen betala. Mattan dras undan under fötterna. Jag menar inte att det ska vara gratis men nog borde väl avgiften baseras på omsättningen? Just nu befinner jag mig i startfasen vilket innebär att jag har ingen omsättning att tala om. I princip har alla intäkter gått till utgifter och största beloppet var anläggningsavgifterna till kommunen. Senaste fakturan, 4440 kr, fick jag faktiskt anstånd en månad. Det tackar jag för!
Jag vill ha valuta för pengarna jag betalar!

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7
8
9 10
11
12
13
14 15 16 17
18
19
20 21 22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< Juni 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards