Alla inlägg under september 2016

Av Åsa Billefält - 18 september 2016 10:55

Då var det söndag då'ra. Igen! Det blir inte mycket vila i dag inte. In till Maxi och shoppa, tanka och sedan hem. Igår började vi med veden. Äntligen! Vi fyllde upp kitteln inne och började trava i vedboden. Timret minskar och vedtraven ökar; en konkret ekvation som t o m jag fattar! Maken får ju både kapa och klyva eftersom jag inte klarar av att hugga. Motorsåg har jag aldrig kört. Jag tror inte axlarna fixar det heller. När skottkärran är full går jag in i vedboden och travar, då kan maken pusta ut några minuter. Det är inget latmansjobb heller. Många lyft blir några kilon! Vi får spara några tunnisar som jag kan handsåga. När andan faller på brukar jag gå ut och såga lite.
Jag är sugen på att baka! Men jag måste ta reda på plommonen. Mer plommonsaft åt familjen :-D!
Måste tvätta lite också. Ja nog finns det sysslor att utföra - vare sig man vill eller inte. Vilodag eller ej; ved och rena kläder måste vi ju ha. Synd att låta fåglarna kalasa på de goda plommonen!
Bilden är från igår då vi började kapa, klyva och trava. Det var enbart ett par vedklabbar i vedboden innan vi började fylla. Inte så mycket kan tyckas men tar man lite då och då så fylls vedförrådet successivt på!

Av Åsa Billefält - 17 september 2016 10:58

Åh så skönt med sovmorgon! Piggare? Nej men inte tröttare heller! Ja visst ja! Vi ska ju inte ta sovmorgon längre. Det sades på nyheterna i veckan. Ja men då kan ju han/hon själv knata opp 04.45 varje dag inklusive helger! Vad får vi göra? Media styr våra åsikter och vad vi får tycka. Åtminstone känns det så.
I dag föreslog jag att vi skulle fixa ved i fall vi behöver elda i kväll. Det har varit jättekallt i natt och det var kyligt när jag klev upp efter 8. Jag sitter under min mjuka, gosiga pläd med en söt, sovande Athena på låret. Eros, som btw har varit hos oss i ett år nu, är ute på äventyr. Midna har krupit ihop på dörrmattan. Löpet går nog mot sitt slut; allt oftare skymtar vår glada och gosiga "varg" fram! Hon är fortfarande lite polis när det gäller katterna. Poliskonstapel Midna är aldrig sen med att säga till katterna då de bryter mot "lagen", t ex kloa på soffan. De är som dagisbarn! Katterna retar och provocerar Midna och vovven tar på sig uniformen och blir polis eftersom hon fastnar i fällan.
Nu är dagens första java i magen. En påtår innan det är dags att göra nytta? Jag kan ju inte resa mig; Athena knoppar på låret :-).

Av Åsa Billefält - 16 september 2016 07:19

Nu är det fredag och helgen står för dörren. Äntligen! Sovmorgon! Fast jag har fått sovmorgon tre dagar i rad; ända till kl 06.00
Jag tror vi kan behöva en äppelplockare; det finns många fina äpplen högt upp på träden. Kan vara dags att göra äppelpajer och så vidare. Man kan sjuda äppelklyftor i kanelsockerlag och frysa in. Bra att ha i vinter! Kanske skulle koka äppelkräm? Det är gott. Ja det går att göra mycket med just äpplen. Äppelsaft är gott också. Vi gjorde ju äppelchutney förra veckan.
Igår kokade jag äppelmos; 2,1 kg mos av drygt 3 kg äpplen. Ett marans trist jobb att skala och klyfta. Men nu har vi tre burkar mos i kylen!
Senare under dagen ska jag försöka få hjälp att plocka plommon. Det blir saft av de plommonen!
I dag ska jag på möte. Har jag hittat dokumentet? Svar nej.

Av Åsa Billefält - 15 september 2016 08:25

Under dagen tänkte jag plocka både plommon och äpplen. Det ska bli mos och saft, inte just nu men jag tänkte göra äppelmos lite senare. Äpplena räcker även till saft också plus äppelkakor med mera. Jag gjorde äppelsaft för två år sedan och det var gott. Annars gillar inte jag saft; det är för sött. Gör man själv kan man reglera sockermängden och jag tar alltid mindre än vad receptet anger.
Snart är det gröt till frukost som gäller (gott med en klick äppelmos till). Men inte så länge klockan skriker 04.45
Tänk vilket privilegium att mer eller mindre kunna tillverka saft och sylt nästan gratis. Jag kan ju bara gå ut i trädgården och plocka från träden. Det gäller att ta tillvara på det som Moder Jord bjuder på.
Nä nu ska jag plocka lite frukt; jag hör skatan skräna. Vi brukar inte ha skator här, bara någon som passerar då och då.

Av Åsa Billefält - 14 september 2016 10:15

Onsdag. Halvvägs till helgen. I dag fick vi sovmorgon: ända till kl sex! Men inte 17 märks det att jag och maken fick sova en timme och en kvart längre. Nä det var en tomte som drog fram klockan :-0.
I dag ska det kokas sylt. Äppelsylt. Och kanske äppelmos också. Det beror på hur stor arbetslusten är. Jag behöver plocka plommonen som är kvar innan fåglarna äter upp dem. Då blir det mer saft. Inte i dag då det saknas någon ingrediens till det ändamålet.
Gräsänka en dag den här veckan också. Nåja det får ju gå an ändå.
Håller även mentalt på att förbereda mig inför mötet på fredag. Måste leta fram ett papper som jag ska ta med. Vi hittade det i våras när vi röjde på stora kattvinden. Vad gjorde vi då? Jo vi lade det "där" så vet vi... Men kommer vi ihåg det stället? Nej just det! Det ligger inte i någon av brevkorgarna och inte på brudkistan... hm, kanske i den allmänna-pappers-kartongen på stora kattvinden? Måste kolla! Men då får jag stänga in Athena; annars smiter hon in där och klättrar/leker bland kartongerna.
Eros har nog stuckit i väg långt i dag också; han brukar komma vid den här tiden för att vara inne en stund. Då vill han gå på lådan, äta och gosa med "mamma".
Midna ligger vid dörren; det drar lite där. Och så ligger hon mitt emot det öppna köksfönstret.
Nähä rasta vovven för att sedan plocka ur och i diskmaskinen och sätta fart med sylten?! Ja det är nog bäst.

Av Åsa Billefält - 13 september 2016 13:32

Inte många knop i dag, inte. Jag har diskat burkar, plockat ur och in i diskmaskinen, plockat och vägt upp äpplen samt satt på en maskin med tvätt. Jo jag har ju gett hönsen några skulor och rastat vovven ett par gånger. Inte mycket ork till övers. Jag har ju inte ro att vila.
Jag har inte ro att börja med sylten utan den får vänta till i kväll.
Måste leta efter ett papper som jag ska ha med mig till mötet på fredag. Eventuellt får jag be min man :-D; jag hittade ju en sak han letade efter...
Nä nu ska jag ropa på Eros - IGEN!

Av Åsa Billefält - 13 september 2016 10:38

Hoppas verkstaden bokas inom en snar framtid. Maken håller på att titta runt och begär offerter. Främre och bakre avgassystem inkl ljuddämpare. Bilia: 10.000, Mekonomen 7.500 Det är ganska mycket pengar, särskilt när vi bara har en inkomst. Och jag måste erkänna att så roligt är det inte att kliva opp kl 04.45 05.15 kommer att kännas som rena rama sovmorgonen! Dessutom saknar jag att köra automat! Jag längtar efter Pärla 2, då kan jag ha musik. Fiaten har radio och kassettbandspelare. Det är en 2000-talare men man kan tro att det är en modell från 1990-talet... Jag hatar radion; det är bara prat, reklam och dålig musik. Kassetter har jag några stycken men de är gamla. Nä tacka vet jag CD!
Jag har faktiskt legat på soffan en stund, inte sovit utan bara tittat in på hjärnkontoret. En mammig och kelsugen pojke lade sig på mig efter ha klafsat runt på kroppen. När han väl lagt sig till rätta låg han och spann ljudligt. Ville Eros gå upp när jag tyckte att jag filosoferat färdigt? Nix. Trots att jag vände och vred på mig låg han kvar likt en betongsugga. Jag fick lyfta bort honom. När han väl kom ned på golvet sprang han till dörren och pep. Athena fick tokryck; sprang som ett jehu upp och ned, upp i fönstret och upp på bokhyllan. Sedan kom Midna och gruffade, då behövde hon gå ut. När jag kom in var det dags för min kaffe & macka-stund. Mackan gjorde jag men kaffet glömde jag. Tröttmössan är fortfarande fastklistrad på skallen. En tretår för att sedan skörda äpplen; äppelsylt står på programmet. Det är en del som inte hört talas om äppelsylt men det används i bagerisvängen till bland annat muffins. Har man inte i för mycket socker är det jättegott till havregrynsgröt eller till filen. Det blir ju lite tråkigt att bara äta gröt eller fil "rent" så att säga. Någon gång vill faktiskt jag ha något att smaksätta med. Smaksatt fil/yoghurt innehåller alldeles för mycket socker. Så sliskigt, uäk!
Nej en balja java så kanske frun i huset piggnar till... Snark ;-)!

Av Åsa Billefält - 12 september 2016 17:20

Måndag igen. Var det inte måndag nyss? Nåväl, det är ju inte många timmar kvar av dagen. Den har varit lång. Klockan ringde 04.45 Okristligt tidigt. Nåja 12 timmar har passerat sedan dess.
Jag hoppas <3 maken och jag orkar göra äppelchutney i kväll; han är så duktig att hacka fint. Förhoppningsvis blir det både äppelmos och äppelsylt i kväll också. Borde ju klyfta äpplen och lägga i vatten med kanelsocker för att frysa in. Det går ju att göra äppelmuffins och äppelkakor. Lite pyssel men bra att ha.
Och jag har ju ett föräldramöte att förbereda. Jag ansvarar för klasskassan och har kallat till möte för att bland annat ta upp olika aktiviteter som ger klirr i kassan. Det är i morgon, det!
På fredag ska jag på möte angående mitt företagande. Jag var tvungen att skjuta på det inbokade mötet som skulle gått av stapeln 2 september.

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards