Alla inlägg under juli 2017

Av Åsa Billefält - 20 juli 2017 14:12

Nu är jag snart redo att repa de torkade timjanbladen. Typ fyra timmar har knippet legat på tork i ugnen. Det är sådan skillnad på egenodlad och köpt timjan. Visst det tar tid och det blir inte mycket åt gången men det är det värt. Egenodlat; då vet jag att det är naturlig råvara utan bekämpningsmedel, utan gödsel. Bara ren och naturlig timjan.
Snart är det dags att repa och fylla en burk med egenodlad och torkad timjan!

Av Åsa Billefält - 20 juli 2017 10:07

Vaknade 4.45 när maken skulle gå upp. Ställde klockan på 8 men vaknade vid 9... Då var det en vovve som ville gosa! Hon satte sig upp och lade sig ned igen - på rygg. Då hade jag famnen full av en kelsjuk Malamute :-). Mysigt att ligga och gosa innan morgonrastning och frulle. Fast i dag gick dottern ut med Midna.
Nu har jag en katt i knät. Jag vill ha kaffe men har inte hjärta att flytta på henne. Dottern vill inte göra java :-(. Maken är på jobbet så han kan inte.
Har testat två av mina kryddblandningar i veckan; Fiskkrydda och Barbecue Ordinary Salmon. Enligt oss så är de godkända för att tas upp i sortimentet. Men jag vill ha feedback från andra också. Torkade, egenodlade örtkryddor ska i alla fall ingå i sortimentet. Jag tänkte torka mera timjan i dag. Det blir ju inte så mycket åt gången; örterna krymper. Och lång tid tar det.
Tyvärr, Athena, "mamma" måste flytta på dig.

Av Åsa Billefält - 19 juli 2017 09:40

Maken jobbar medan jag häckar i soffan. En vacker liten katt ligger i knät och halvsover. Hon spinner och ser ut att njuta. Om jag rör henne kraxar hon lite.
Eros hade bråttom ut; han kom inte ens för att säga god morgon.
Han pep på farstukvisten och ville in. Bara att flytta på Athena, masa sig upp och släppa in pojken. Jag passade på att fixa påtår som ska drickas nu.

Av Åsa Billefält - 18 juli 2017 07:25

Igår gjorde jag något jag aldrig gjort förut. Eller inte på det här sättet.
Jag bestämde mig för att torka örter i ugnen. Valet föll på timjan. Vi har en enorm timjanplanta i jordgubbslandet. Jag gick ut och klippte ett gäng "strån", på med ugnen, lade dem i en ugnsfast form på bakplatspapper och så skjuts in i ugnen! På låg temperatur och luckan delvis öppen så tog det nästan fyra timmar. Men det var det värt. Bonusen var doften! Timjan doftar så gott.
När det torkat färdigt kom nästa jobb; att försiktigt repa av de torra bladen. Stjälkarna vill man inte ha. Och så hälla ned de torkade örterna i en burk. Vilken skillnad på köpt och egentorkad timjan; den senare doftade mer aromatiskt.
Och vad gjorde jag i nära fyra timmar på kvällen sedan? Jo torkade en omgång till.
I dag ska jag torka salvia; den kryddan har växt till sig och behöver precis som vår timjan ansas. Och det är ju slöseri att inte ta reda på dessa örter när de frodas några meter utanför köksfönstret. Synd att vår citrontimjan inte går att ta reda på; den är översållad med blommor.
Ja vi får väl odla ett gäng örter inomhus så jag kan torka allt eftersom. Förena nytta med nöje på hög nivå!
Det blev ju lite spring eftersom man måste vända örterna då och då.
Nu är det slut på att köpa färdigtorkade örter! Bara doften under beredningen och av de färdigtorkade små timjanbladen gjorde allt värt besväret.

Av Åsa Billefält - 17 juli 2017 09:08

Då var makens tre veckors semester över. Upp 4.45 för att äta frulle, fixa sig och åka till jobbet. Men jag kunde ju somna om. Strax efter 8 började Midna gnälla för att sedan yla och morrgläfsa. Bara att kliva upp, klä på sig och gå på morgonrastning. Sedan in och utfodra den utsvultna "vargen". Jo jag åt frulle också. Å så kom dottern ned med katterna i släptåg. Eros ville ut så hon öppnade dörren. Fem minuter senare pep han, jag öppnade och han kom in. Nu sitter han och glor på dörren men han får vänta; det är ingen svängdörr!
Athena står på mitt ben; spinner och trampar. Jag halvligger i soffan under en filt. Åt nog en macka för mycket till frulle. Ja ja, det är ju som det är! Hur som haver, jag måste vila magen en stund innan javat.
Vad ska jag göra mer då? Packa kryddor som ska provas. Jag ska kolla upp ett gäng bullar; om de funkar till en beställning jag har fått. Om jag minns rätt bakades de i slutet på maj och "går ut" i slutet av augusti. Det är onödigt att baka nya om dessa funkar!
Nu är frun i huset redo för java!

Av Åsa Billefält - 16 juli 2017 09:09

Söndagar ska ju enligt gammalt vara vilodagar men det blir det inte tal om här. Jag ska fortsätta med etiketterna och fixa med kryddprover.
I torsdags beställde jag kryddor och i fredags kunde jag hämta ut paketet! Fast då hade vi redan handlat så maken hämtade ut det igår. Nu ska jag söka (IGEN) efter kryddor till bra pris. Den här grossisten hade tyvärr inte 100 % av de råvaror jag kommer använda.
Sedan får vi se vad dagen erbjuder...
Strax dax för dagens första java!

Av Åsa Billefält - 14 juli 2017 15:41

Två kryddblandningar har sett dagens ljus; Barbecue Ordinary och Barbecue Hot 'n' smokey. Kryddblandningarna ska provsmakas innan de går ut i sortimentet. Båda har nog lite smak då de bland annat innehåller spiskummin och chili. Jag har bett min före detta att vara testperson eftersom han gillar när det är smak på käket. Ja det gör ju jag och maken också men det är lätt att vara jävig.
En fiskkrydda är på väg också. Vi har testat den men jag tyckte att lite ändringar vore på sin plats så jag har gnuggat de små grå och lagt till ändringarna.
Mina kryddblandningar innehåller INGA smakförstärkare eller socker utan bara kryddor.
En fågel- samt laxkrydda är på G. En viltkrydda har jag tagit fram och den är helt ok, tycker vi. Jag har bett en mycket god vän att testa och hon skulle dela med sig till sin mamma.
Nej nu är det dags att göra lite nytta!

Av Åsa Billefält - 13 juli 2017 09:20

Torsdag. En dag närmare helgen. Maken åkte just till jobbet för att genomföra en anställningsintervju. Trots att det är semester. Ja det är inte bara fördelar med att vara chef. Rekryteringsprocessen tar ingen hänsyn till det. Midna blev ledsen när hon såg att "pappa" hade skjorta på sig.
Och vad ska vi göra då? Ja... det behöver städas, tvättas, ta hand om ren tvätt, nya rosenspaljén behöver oljas (2 ggr), skörda smultron och jordgubbar, ETIKETTERA, plocka rallarrosor för att testa göra saft, rensa grönsakslådan... Finns en del att göra. Tonåringen får väl mutas så får jag både hjälp och sällskap ;-). Hon gillar att organisera och säger jag att hon får göra som hon vill med det brukar hon inte vara omöjlig. Lite pålägg på månadspengen brukar funka också. Det är ju en del av Livets Lära att hålla ordning osv. Här kör vi Learning by Doing!
Nu ska jag fixa påtår och ringa moster.

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Juli 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards