Alla inlägg under maj 2017

Av Åsa Billefält - 21 maj 2017 06:59

Ja det gick sakta men säkert framåt med rensningen avjordgubbs- och örtlandet igår. Jordgubbsplantor gallrades och flyttades ned till lök- och potatislandet. Ena syrran ska få några också. Men det är inte färdigt än på långa vägar!
Vi var ute hela dagen igår. Midna var i långkoppel och ömsom lekte i sin pool och ömsom låg och bara var eller gnagde på/lekte med en pinne av större modell. Eros var också ute. Han låg gömd under ginsten och spanade. Och sedan var han borta. Han kom tillbaka glad i hågen med en sork.
Maken klippte gräset och åtgärdade stängslet i hönsgården. Rym nu om ni kan, hönsmaror :-D!
På nattarastningen var Midna och jag bara några meter ifrån Grävlis. Den tittade på oss innan den vände och sprang in i garaget. Vi måste kontakta någon som sätter upp en fälla och forslar bort den. Grävlingar kan ju tyvärr förstöra ganska mycket. Och tamhöns står faktiskt på dess meny. Den kan ge sig på katten också. De är ganska söta men så här nära vill vi inte ha den, den bor förmodligen under verkstaden och vedbon.
Nu är det tajm att väcka familjen; vi har ett gediget schema i dag!

Av Åsa Billefält - 20 maj 2017 09:48

Upp i ottan för att fixa det sista till dagens preliminära leverans. Lika bra att ha presentförpackningen färdig om hen dyker upp. Jag har faktiskt lovat att hen kan hämta i dag. Det man lovar ska man hålla.
Vi ska jobba i trädgården i dag: fixa stängslet i hönsgården, rensa pallkragarna och så i dem, flytta jordgubbsplantor, rensa jordgubbs- och örtlandet, sära på jordgubbsplantorna, fortsätta ta bort snöbärsbuskar, rensa bersårabatterna, plantera flera syrensticklingar... Ja vi får se hur mycket vi orkar och hinner. Prio ett är hönsgården. Hönorna rymmer titt som tätt. Vi har en grävling som bor här, ett ungdjur, som vi tror är skyldig till den uppkrafsade jorden och uppböjda staketet där hönorna smiter ut. Det är bara en tidsfråga innan Grävlis tar sig in i hönshuset och får sig ett skrovmål. Vi tror att Grävlis tar sig in i hönsgården på nätterna och äter upp fjäderfänas rester.
Nu är tredje maskinen med tvätt redo att hängas ut!

Av Åsa Billefält - 19 maj 2017 07:21

Fredag! Snart helg.
I dag ska jag etikettera sylt, jordnötskakor och Pina Coladakakor. Drottningsylt ska tillverkas och även den ska ju etiketteras. Därefter ska presentförpackningar fixas. Eventuellt leverans i morgon!
Det ska även röjas invändigt. Får se om det blir någon tid över till lite trädgårdsarbete. Jag var ute en timme igår och fortsatte ta bort snöbär. Midna var med i långkoppel; hon tuggade på morot och något litet tuggben. Det är varmt för henne nu.
Igår var det konsert i en kyrka där dottern medverkade. Det var musik från sen medeltid/tidig barock. Jätteläckert! Vilka duktiga elever (och lärare) som spelar i Musikskolan. Vissa delar av kyrkan är tydligen från 1100-talet. Historiens vingslag kändes genom musiken.
Det börjar bli dags att ta fram kortbrallor och köpa solskyddskräm. Vi måste även plantera om våra tomatplantor. Och jag ska börja kika på lusthus för att få lite inspiration.

Av Åsa Billefält - 18 maj 2017 08:24

... men kanske lite mindre roligt när de busar. Det började i natt: Eros pep och skrek samt höll på med gallret. Tjosmisk så öppnades dörren till dotras rum och han smet ut. Jag lyckades fånga honom och få in honom på dotras rum. Skulle precis somna så började han pipa och hålla på med gallret. Det blev tyst. Äntligen tänkte jag. Och så världens språngmarsch och Athena skrek; catfight...Sedan blev det tyst och jag kunde somna.
Nu på morgonen rymde en höna. Jaha bara att jaga in kräket. Men se god dag; det var ju två till på rymmen! Hålet jag hade täppt till med stenar igår hade något djur under natten krafsat bort. Bara att jaga in dem, lägga tillbaka stenarna och gå in och få i mig en klunk kaffe och sedan åka till busshållsplatsen. Det var i grevens tid; dottern hade just hoppat ur bilen och ställt sig så kom bussen. När jag kom hem sprang ytterligare en höna utanför hönsgården... Ut med Midna och in för att ge henne frukost. Sedan ut för att jaga in hönan. Ja men då hade två till smitit! Då upptäckte jag ytterligare ett ställe som något djur hade krafsat/grävt under staketet. Bara att täppa till med en stor sten. Två av rymlingarna fick jag in, den tredje smet bakom hönshuset.
Nu ska jag jobba lite så katterna kan komma ut. Eros vill ut. Och det behöver han! Han blir odräglig när han inte kan/får gå ut.

Av Åsa Billefält - 17 maj 2017 19:55

Nu är det full rulle inför nästa vecka; leveranser och en marknads dag. Kul att det rör på sig. Har redan börjat göra en checklista inför vårmarknaden. I helgen ska jag steka miniplättar. Måste ju ha något till sylten :-)!
Igår var det konsert; dottern skulle spela Music of the night (Phantom of the opera). Hon var så nervös att hon grät efter genrepet och visste inte om hon skulle spela. Men hon bet ihop och gjorde ett kanonframträdande tillsammans med en annan tjej. Hon var stolt över sig själv!
När dottern och djuren gått en trappa upp ska jag jobba en stund. Det är ju sovmorgon i morgon! Nu ska jag hänga tvätt, sätta i gång ytterligare en maskin och printa etiketter. Ja det är mycke' nu... ;-).

Av Åsa Billefält - 16 maj 2017 09:10

I dag firar vi gummibröllop! Lustigt namn! Jag har ingen aning om vad det betyder. Det blir inget firande eftersom jag är gräsänka. Maken reser i väg till grannhuvudstaden för att jobba. Han var där en dag förra veckan också. Vi får fira med en god middag i helgen. Fasan har varit uppe på tapeten. Hoppas det finns på Kvantum; det är ju inte alltid de har hemma. Vi åt det för några månader sedan; riktigt smarrigt! Lite torrt dock men då var det första gången jag tillagade fasan. Nu vet jag ju förutsättningarna och kan därmed agera utifrån det. Pensla mera med smör och ösa oftare.
Jag får sysselsätta mig med annat: blåbärssylt står på schemat i dag. Etiketter ska printas och göras i ordning för att fästas på burkarna.
Undrar om bären har tinat?

Av Åsa Billefält - 15 maj 2017 06:13

Jaha Måndag igen. Ja ja bara att bota ihop och planera dagen. Snart tajm för marknad! Måste tillverka mitt erbjudande för denna (v 20) och nästa (v 21); Mors Dag-present i form av presentförpackning av fyra sorters sylt i mindre burkar till rabatterat pris. Det var <3 maken som kom på det. Han är inte så dum ;-)! Redan nu funderar jag på nästa grej...
Blommorna jag flyttade på igår har rest sig under natten. Tyvärr har jag inte tid att gå ut och jobba i trädgården i dag. Det är jobbigt för framför allt ryggen men det är avkopplande att se resultatet undan för undan. Jag har varit intresserad av trädgårdsarbete i närmare 40 år trots att mina föräldrar avskydde det. På tomten i samhället hade vi inga fruktträd eller bärbuskar. Inte ens rabarber! Det enda som fanns var smultronplantor. På tomten där vi bodde efter vi flyttat från Stockholm hade vi gråpäron, äpplen och körsbär, hallon, krusbär och vinbär samt rabarber. Vi odlade morötter, rädisor, rödbetor, dill och potatis. I en rabatt växte svarta tulpaner. Åh vad jag ångrade att jag inte grävde upp dem när vi flyttade där ifrån! Jag har letat och letat efter svarta tulpaner. För två år sedan när vi skulle köpa vårblommor hittade jag mörkt, mörklila tulpaner! De är så mörka att de ser svarta ut! Nu börjar knopparna komma upp på dem. I vår rundel blommar tulpanerna snart, de är vita och röda. I höst ska vi sätta fler lökar där jag satte påskliljorna, gullvivorna och penséerna. Buskaget ska bort först förstås och så tarvar det rensning.

Av Åsa Billefält - 14 maj 2017 16:38

Igår var det kosläpp på en gård här i krokarna. Där får lokala entreprenörer stå och sälja sina alster. Jag var naturligtvis med. Det gick långt över förväntan! Jag sålde för drygt fyra gånger så mycket som jag kalkylerat med.
I dag har vi jobbat ute nästan hela dagen. Maken har satt lök, städat hönshuset och klippt gräset. Jag har fortsatt röja snöbär med lite hjälp av dottern. När jag fått nog flyttade jag gullvivor, penséer och påskliljor. Midna har legat ute lika länge som vi varit ute. Hon har varit jätteduktig! Förut har hon ylat och grävt när vi gått iväg för att jobba. Men ingenting sådant nu. Ja hon mognar ju med tiden hon också.
Nu har maken tänt grillen! Vi ska äta egengjorda hamburgare; tillverkade på viltfärs. Dottern gör coleslaw och hamburgerdressing.
Rosé smakar gott utomhus efter ett gott dagsverke!

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards