Alla inlägg under november 2017
Och vart tog höstlovet vägen? Tjosmisk så var den veckan över.
Men nu är det en ny vecka och planeringen inför julmarknaderna ska göras. I dag står det glutenfria pepparkakor på schemat. Jag gjorde degen igår kväll. Den verkade lovande; såg fin ut och smakade gott :-)! Degen är godare än de färdiga kakorna, tycker jag. Fast jag ska smaka en färdig kaka. Det brukar vara stor skillnad på hemgjord deg och köpt. Köpt deg brukar innehålla palmolja och den ingrediensen undviker jag så mycket det bara går. Jag har mina korståg, så att säga. Bojkottar vissa länder på grund av deras syn på djur och miljö. Det finns de som tycker att det är larvigt eftersom DET inte hjälper. Men det struntar jag i; det känns bättre för mig. Och vem vet, det kan bli som ringar på vattnet.
Söndagens eftermiddag börjar lida mot sitt slut; snart tar kvällen vid. I morgon är det en ny vecka. Jag har planer för nästan hela veckan :-D!
I kväll ska jag sätta pepparkaksdeg, halv sats. Det är glutenfritt och jag vill testa lite. Bättre med en mindre sats OM det skulle gå tokigt. Maken hjälpte mig att fixa en riktig ritning till pepparkaksasken. Nu kliar det i fingrarna men jag får vänta till i morgon. Degen ska vila över natten. Jag måste ta fram smöret så det blir rumstempererat.
Maken och jag tog en kortis med Midna, en dryg kilometer i grådasket. Sedan ställde vi in trädgårdsmöblerna och skördade grönkål, morötter och rädisor. Morötterna är i olika färger; gul, lila, orange och vit. Vi ska fritera lite grönkål till middagen, panerad spätta med pommes frites och citron- & dillmajonnäs.
Nu ska jag väga upp smöret så det blir mjukt.
Grå grå grå grå... Inte konstigt att hjärnan säger SOV! Det är ju nästan lika mörkt dygnet runt. Var det likadant förra året? Och året före det? Jag har ingen aning.
Vi har varit inne i köpcentrat; dottern köpte jeans och jag kollade efter julklappar. Jo jag vet ett par stycken som jag ska köpa men det gör jag ensam.
Nu ska vi gå en kortis med Midna i grådasset.
Ja då var årets höstlov så gott som slut. Det har varit en ren fröjd att umgås med dotter och make utan att de skulle till jobb och skola. Skönt för oss alla med sovmorgnar! Jag har också haft privilegiet att få umgås lite extra med min äldsta systerdotter och hennes fyraåriga dotter. I eftermiddags var vi hos syrran och firade fyraåringen. Min moster var också med på kalaset.
Snart börjar en ny vecka; maken ska till jobbet och dottern till skolan.
Jag tror det börjar dra ihop sig för löp; Midna har humörsvängningar och är extra hungrig samt lite slö. Hon ser så olycklig ut då hon sagt till att hon vill vara i fred! Vi ska kastrera henne eftersom hon har sådan kraftig pms och en jobbig skendräktighet. Det kräver lite planering eftersom hon ska hålla sig lugn efter ett sådant ingrepp. Ja men nu är NU! Söndag... Den här veckan har gått både fort och inte fort. Jag har i alla fall njutit av att få umgås med hela familjen; både tvåbenta och fyrbenta. Nu har vi laddat batterierna och kör på tills jullovet står för dörren.
Nu är ögonlocken tunga; dags att knoppa. Det är ju en dag i dag också. Fast jag säger att det är en dag i morgon så blir det psykologiskt en dag längre på höstlovsveckan!
God natt! Bonne Nuit! Good night! Buona notte!
Igår steg jag upp ganska tidigt för att baka. Pepparkakor blev det. Det doftar så gott och jullikt. Jag hade fått en idé som jag skulle testa: en ask av pepparkaksdeg. Då passade jag även på att testa två av mina utstickare; delfinen och skeppet. Asken, som egentligen inte var särskilt genomtänkt, blev bra. Självkritiska jag blev nöjd. Nästa steg är att göra en korrekt ritning. Den här askens mall gjordes med ett CD-fodral som riktlinje. Men det var ju bara ett test; en prototyp. Ett lyckat sådant.
Kristyr och nonstop samt silverkulor som dekoration på kanter och lock. Som handtag använde jag dubbla delfiner. Smält socker att fästa kanter och "handtag" med. Och så kristyr att täcka eventuella glipor med mera med.
Summan av kardemumman; det var jätteroligt! Jag funderar på att göra några sådana till jul. Och lägga en cellofanpåse med pepparkakor i asken. Många idéer och kort om tid... Men det blir nog bra!
Eftersom pepparkaksutstickarna kom igår är jag rejält sugen på att baka. Måste ju prova dem! Jag älskar diverse bakformar. Man kan nog säga att jag samlar; jag har en uppsjö av både pepparkaksutstickare och sockerkaksformar; stora som små. Jag har säkert ett hundratal utstickare. Några är efter mormor men de flesta är efter mamma och ett antal har jag införskaffat själv.
I dag ska vi köpa pepparkaksdeg och testa utstickarna. Jag har hittat glutenfritt recept men jag vill testa det när jag är själv. Såg något fint man kan göra; en ask av pepparkaksdeg. Den var rund men jag tänkte mig något rektangulärt; måste vara enklare att fästa sidorna då detaljerna har svalnat. Frågan är om jag lägger pepparkakor i cellofanpåse i en dylik ask: vart ska jag förvara den? Följdfrågan är hur länge pepparkakorna håller sig krispiga i cellofan?! Jag har fått lära mig att kakor som inte fryses in ska förvaras i plåtburk. Men på t ex ICA säljer de pepparkakor i plastburkar. Enda skillnaden blandingredienserna är att de innehåller palm- och rapsolja; min egengjorda deg innehåller äkta laktosfritt smör. Jag såg något om pepparkakor i cellofan på nätet men när jag klickade på sidan bröts min uppkoppling och nu hittar jag den inte. Det skulle ju inte vara så kul om jag bakade nu och de blir mjuka/sega före jul! Men om jag gör ett par askar som förvaras i skafferiet och bakar pepparkakor som förvaras i plåtburk för att förpackas i cellofan vid försäljning? Tål att fundera på...
Utstickarna: delfin, fiol, flygel, g-klav, piratskepp och snögubbe.
Gick upp tidigare än vanligt för att göra hallonsylt. Bären vägde jag upp igår i kastrullen som fick stå framme över natten. Åt frukost och funderade på att koka kaffe men nä, jag beslöt mig för att dricka tillsammans med <3 maken. Häller i socker när bärmassan kokar. Skummar av, pratar med moster. Häller upp sylten. Då kommer jag på att jag tagit fel socker! I stället för syltsocker har jag använt vanligt strösocker. Nåja, vad lärde jag mig av det då? Jo drick kaffe FÖRST, klantskalle!
Strax ska jag väga upp smör och låta det ligga framme. Min systerdotters dotter och jag ska baka syltkakor. Hon ville vara med och göra degen så då måste jag fixa med smöret så det blir rumstempererat. Men först PÅTÅR!
Nu måste jag väga upp smör!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|