Alla inlägg under maj 2016

Av Åsa Billefält - 17 maj 2016 08:16

Först vill jag önska vårt nordvästra grannland en fin nationaldag. Det är ju 17 maj och Norge firar sin dag!
Här är det grått men vindstilla och uppehåll! Fåglarna kvittrar och jag ser solen kämpa sig fram bakom grå moln.
Igår kväll, nattarastningen, stannade Midna på trappan och stirrade ut i mörkret. Hon var stel och stilla som en staty. Jag varken såg eller hörde något, trots att jag hämtade ficklampan. Men något var det. Vägen har skrapats (igen) nu på morgonen och har därmed förstört eventuella spår. Jag gissar på rådjur. Vi hör dem skrika i närheten på kvällarna, inte varje kväll men ganska ofta. Enligt en av "gubbarna" i jaktlaget ska det passera både lo och varg i skogarna här omkring. Fränt! Men extra viktigt att hålla Eros inne om kvällar och nätter. Han får inte vara ute på kvällarna ändå men nu känns det lite viktigare att inte smälta när han tjatar vid t ex 18-tiden.
Eros ja... Han har ev fått mask. Vilket inte är konstigt med tanke på att han jagar och äter fåglar, möss och sorkar. I dag får han stanna inne så jag kan övervaka honom men i vilket fall som helst ska både han och Athena avmaskas!
Midna är jättetrött, hon gick inte från sängen förrän jag kom hem efter jag skjutsat dottern till bussen. Morgonrastning och frukost - sedan upp i soffan där hon tittar in i hjärnkontoret.
I kväll kommer kära maken hem från arbetet på annan ort i ett av våra grannländer. Bara för att åka i morgon bitti och komma hem på torsdag kväll. Som han sade; från halva till sista maj är jobbig. Milt uttryckt... Ja det går ju men det är inte kul att vara gräsänka.
Undrar vad jag ska hitta på i dag... Förutom att ta hand om frukostdisken <3... och lite annat hushållsbestyr. Nåja, det visar sig! Men först: dagens tredje och därmed sista koppen kaffe för dagen.
Alla de tre små <3 låg sött intill varandra härom kvällen i soffan.

Av Åsa Billefält - 16 maj 2016 14:42

En lång och gråtrist dag. Ingen inspiration alls. De små fyrfotingarna ligger i soffan och vilar eller sover. Jag och Midna har just varit ute på en kortis. Polarspetsen fryser nämligen; hon har tappat det mesta av underullen. Då brukar hon frysa det lilla livet.
16 maj 2009 var det soligt och lite blåsigt. Inget regn. Det är nog ganska exakt på klockslaget sju år sedan då vi växlade ringar, löften och sade JA i kyrkan.
16 maj 2016; regn och gräsänka! Tur att man kan fira i efterskott :-D! Vi brukar uppmärksamma våra årsdagar. Det ingår i vår vård av förhållandet/äktenskapet. Sedan är det ju så mycket annat som ingår i den vården.
Regnet behövs; det är torrt i backen. Jag går nog ut och gräver upp sticklingar när dottern kommit hem. Vore bra att plantera dem när det är lite svalare väder utan den där stora, varma och gula luman som hänger uppe i det blå. Mindre risk för uttorkning och större chans att de tar sig. Jag måste kolla om de behöver vattnas; det har inte regnat så jättemycket och dessutom har det blåst.

1/4

Av Åsa Billefält - 15 maj 2016 16:28

Det blev ett par timmars jobb i trädgården. Efter påtåren gick vi ut; kära maken till åkgräsklipparen och jag grävde upp sticklingar medan Eros klättrade och lekte i syrenhäcken.
När jag grävt upp ett antal sticklingar satte jag dem i vattentunnan och passade på att vila. Jag fick ju visa maken vilka växter i gräsmattan som var okej respektive inte okej att klippa ned. Imponerande nog förstod han självmant vilka växter jag menade! Jojo jag minns ju hur det var när jag bodde hemma och hade planterat på tomten. Schladunk! Så hade han klippt ned bland annat en liten sälg. Citat (pappa): "Det ska inte finnas något skit i vägen!" Med skit menade han då min lilla sälg. Nåväl det var en parentes.
För att återgå till Projekt Berså: Jag planterade alla sticklingar, vilket innebär att en fjärdedel av den är klar! Nu hoppas vi att alla tar sig så vi får en fin berså. Och när syrenerna (de stora alltså) har blommat klart ska sticklingarna klippas ned till ankelhöjd för att bli täta och fina!
Men det är 75 % kvar... Och i dag räcker det med att gräva och plantera. Syrenerna måste vattnas en gång till i dag. Trots regnet som har kommit är det torrt i backen.

Av Åsa Billefält - 15 maj 2016 11:36

En kort helg eftersom <3 maken inte arbetade hemifrån i fredags. Lördagen svischade alltför snabbt förbi. Nu är det söndag. Vi står inför en lång vecka; gräsänka större delen av den :-(.
Vi har just börjat smutta på påtåren efter att ha slagit två flugor i en smäll; maken åkte och tankade reservdunkarna (som vi glömde i fredags och igår) medan jag tog en promenad med Midna. Vi möttes på vägen efter drygt 3 km. Nu ska vi dricka upp och jobba i trädgården; maken fortsätter klippa gräset och jag ska gräva upp syren sticklingar till vår uteplats med blivande berså.
Den påbörjades för två år sedan. Det stod en rejält vildvuxen syrenhäck där. Jag började rensa, såga och gräva - med hjälp av maken, ena systern och hennes make. Ett riktigt hästjobb! Vi planterade syrensticklingar i "rabatterna" men det kom en köldknäpp som tog kål på de flesta, de hade inte hunnit rota sig. Men Rom byggdes ju inte på EN dag, eller hur?!
Jaha, snart dags att gå ut och jobba lite!
Å! Jag är så glad! Dotterns ros är inte död; det kommer ett blad långt ned på en av stammarna! Livet är fantastiskt! Men vi ska se till att skydda våra rosor bättre inför nästa vintersäsong.
NU är det tajm för dajm!

Av Åsa Billefält - 14 maj 2016 11:15

Jaha... Undrar om det blir något gjort i trädgården. Klockan 11 är det hockey, inte för att jag bryr mig längre. Inte sedan förra året då Tre Kronor blev utan medalj. Vi måste komphandla också. Och så har det välsignade regnet kommit... Jo det behövs; det är torrt i marken. Visst kan jag gå ut och jobba själv men det är ju så tråkigt när vi är hemma alla tre! Men först lite kaffe :-D!
Jag behövde inte tjata för att Eros skulle gå ut; det var ett svart streck som rann ut genom dörren. Athena smög ned för trappen när jag öppnade dörren till skrubben. Midna har sitt torrfoder där och det doftar nog mus där.
I dag är det läge för långbrallor och jacka när det ska arbetas... Ja nu kan jag inte resa på mig; Athena sitter på mitt ben och är på goshumör.
Jaha... om jag nu går ut själv, OM, vad ska jag då göra? Jag ska flytta några gullvivor. De växer vid Minnesplatsen och där gör de sig inte riktigt rättvist eftersom de stora tujorna skymmer dem. Vi har gula, orange och röda; så vackra! Jag flyttade några förra året och ska fortsätta med det projektet. Det finns ett bra ställe nu; vår nya "blomsteräng" i miniatyrformat! Där har vi satt acklejor, en av liljorna och en stor ruska med dagliljor. Vi ska även flytta den andra liljan och krolliljorna samt en del doftvioler. De doftviolerna härstämmar från min mormor eller t o m mormors mor. Anrika blomster m a o! Ja acklejor är ju också en gammal växt. Senare i sommar ska jag gräva upp en och annan prästkrage och plantera där. Vi har så mycket prästkragar att det är nästintill ogräs! Blåklockor vill jag också ha. Och blåklint... Ja det finns många, vackra blommor! På sikt kanske man ska lägga snygga kantstenar runt "ängen"?! Det finns hur mycket som helst om man är beredd att plöja ned pengar på att försköna trädgården. Men det är ju inte prio 1 när det finns annat som är viktigare; måla huset och fixa fönstren samt isolera vattenledningen under huset och i pumphuset. Att flytta växter kostar i stort sett bara fysisk ansträngning och eventuellt lite jord och gräsfrö.
Nu fixar kära maken påtår, jag bad honom om det <3. Kanske ska gå ut en stund efter java nr 2 och efter jag har tagit hand om disken. Jag kan ju gräva upp syrensticklingar till den blivande bersån. De kan stå i vattentunnan tills de kommer i jorden. Den ska ju göras i ordning ordentligt med blivande syrenhäck och plattor. I varje hörn vill jag ha vackra, halvstora krukor med blommor! Som sagt, man kan plöja ned mycket pengar på att försköna sin trädgård. Vår uteplats kostar kroppslig valuta eftersom vi har syrener på tomten och en massa plattor! Det som kostar en slant är ju markväven och eventuella krukor. Vi behöver en ny rosenbåge eftersom den ena är trasig då kära maken kom åt den med gräsklipparen förra året. Rosorna är nedklippta så det är ingen panik än. Vinterns köld tog nästan livet av dem, två rosor dog. Ena klätterrosen vid en annan båge och dotterns ros vid Minnesplatsen. Vi måste skydda dem bättre inför vintrarna hädan efter. Det är ju synd att de ska frysa ihjäl; de är ju så vackra!
Plommonträdet har slagit ut i full blom. Många blommor; undrar om det blir mycket frukt? Förra året var det
också massor med blommor och det gav en riklig skörd som tyvärr fåglarna satte i sig över en natt. Förrförra året var det få blommor och bara någon handfull plommon.

[Bild]

Av Åsa Billefält - 13 maj 2016 06:14

Jo nog känns det att jag har stigit upp 05.00 varje dag. Den där kvarten gör mer än man tror. Ja en ynka kvart tidigare än vanligt för att fixa gröt, till mig och kära maken, och koka ägg till dottern. Ögonlocken är tunga redan innan dagen har börjat...
Fredagar brukar innebära sovmorgnar (ända till 06.00) men inte den här; maken är tvungen att fysiskt närvara på ett par möten. Han tog bilen i stället för tåget; då hinner vi hämta dottern på skolan och köra henne till spelningen. Därefter är det den vanliga veckohandlingen. Jag påbörjade listan igår.
Vad ska jag göra i dag då? Diska; diskmaskinen är ju trasig. Ta reda på lite tvätt och tvätta ett par maskiner. Ja och så ta hand om våra små, fyrfotade hjärtan förstås. Ha ha ha, det finns alltid något att göra, vare sig man vill eller inte ;-)!
Men i morgon... ja då tänker jag sova! Ända till 08.00 För att sedan ligga och filosofera. Midna brukar väcka maken vid 7-tiden på helgerna och efter rastningen går de och lägger sig. Maken tar henne på lördagar och söndagar, det är ju ändå sovmorgon att gå upp vid 7! Plus att han kan lägga sig igen och unna sig lyxen att falla tillbaka in i dimman...
Men nu är det fredag!

Av Åsa Billefält - 12 maj 2016 10:06

Tänk vad solen och värmen gör för blommor och träd! Plommonträdet hade knoppar i måndags förmiddag och mindre än ett dygn senare stod det i full blom. Igår kväll började den stora ekens blad att slå ut och det hade skett under dagen. Gökörten har börjat blomma liksom liljekonvaljen. Häggen har slagit ut i full blom; doften slår emot mig när jag går för att möta maken. Bladen på syrenerna är nästan fullt utslagna! Äppelträden är på gång! Och det ska bli spännande att se om körsbärsträdet och flädern blommar; vi köpte dem förra året. Det är en härlig tid nu när knopparna brister ut i blom.
Kungsängsliljorna har blommat ut. Krokusen är utblommad sedan ett par veckor. Tulpanerna i blomsterrundeln slog ut för ett par dagar sedan.

Av Åsa Billefält - 11 maj 2016 10:16

Onsdag. Värsta dagen i veckan enligt mig. Tröttmössan sitter som klistrad! Trots det är tredje maskinen tvätt i gång. Det blåser i dag också vilket borde innebära att det torkar bra.
Eros hade så bråttom ut! Efter någon timme satt han och smaskade nedanför trappan. Mellis, kanske? När jag sedan gick ut för att hänga tvätt såg jag den. :-( En huvudlös ekorre. Det var nog huvudet han smaskade på när jag såg honom. Fy på dig Eros! Ekorrar får man inte ta! Han följde med mig in. Jag gick ut och tog bort den. Han sprang ut när jag gick in igen och han nosade på platsen där hans byte legat.
Halvligger i soffan med tunga ögonlock. Väntar på att maskinen ska bli klar så jag kan hänga ut och sätta i gång en till. Vore skönt att tvätta så mycket som möjligt. Sedan ska jag nog titta in på hjärnkontoret.

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards