Alla inlägg under maj 2016

Av Åsa Billefält - 24 maj 2016 09:14

Andra dagen med sol och värme; härligt för mig men inte för min älskade polarspets. Igår gick jag och mötte maken - utan Midna. Tur att jag lyssnade på magkänslan; det var snudd på att det var för varmt för mig. Jag hade en flaska vatten med mig och jag var noga med "doseringen" så vattnet skulle räcka så långt som möjligt. Drygt 5 km blev det i värmen. Jag såg ett rådjur, en get, ca 15 m framför mig men hon sprang innan jag hann föreviga henne med telefonen.
Jag har vattnat den nyplanterade rosen och bersådelen. Det ska tvättas lite (och ta reda på ren, torr tvätt) och jag ska baka. Får se när den tredje "rabatten" planteras. Det bör göras senast i kväll; det ska ju regna i morgon och det är positivt. För alla växter och särskilt de nyplanterade! Då blir det lite svalare; då kan jag gå en sväng med Midna.
Våra äppelträd står i full blom; så vackert! Bin och humlor surrar i kapp bland alla blommor. Jag har sett årets första geting; den satt på en av petuniorna på förstukvisten. Lök- och potatislandet ser ut att ge en bra skörd; vi blir självförsörjande ett tag. Kanske att vi kan plocka upp första potatisen till midsommarsillen :-D!

Av Åsa Billefält - 23 maj 2016 15:03

Trots att det blåser är det varmt ute; solen gassar rätt friskt. Midna både vill gå ut och inte. Jag ser hur jobbigt det är för henne i värmen. Hon får nog inte följa med på kvällspromenaden. Maken åkte en annan väg i morse och på den vägen är det ingen skugga förrän uppe vid stora vägen, ca 4 km. Hon får luftas en längre stund när det är svalare ute.
Till och med Athena och Eros är loja. Fyra maskiner tvätt hänger på torkvindan; torkar bra i de varma vindarna. Jag har diskat en omgång och vattnat några blommor inne. Hade tänkt tvätta våra sängkläder men jag är osäker på om de hinner torka. Äsch! Det blir väl inget regn i natt? Jag får väl kolla väderappen då'ra ;-)!Tuta och kör, när ångan är oppe!
Jag hade planerat att plantera syrensticklingarna men det är för varmt nu; både för mig och syrenerna! Det är ju viktigt att vattna de nyplanterade små raringarna och de tillgodo gör sig vattnet bättre när det är svalare. Att rötterna bränns vid vattning är en skröna; jag har aldrig varit med om det. Men däremot har växter dött när de inte fått vatten (nyplanterade växter i sol) för att jag blivit hindrad med motiveringen: "Rötterna bränns!"
Undrar om disken i stället är torr? Så jag kan diska resten som inte fick plats.

Av Åsa Billefält - 23 maj 2016 08:34

Söndagen bjöd på ett helt okej väder; mulet på förmiddagen och solen kom fram successivt. Maken klippte gräset medan jag rensade i den numera före detta rabatten vid förstukvisten. Sedan in och kasta i sig en macka, duscha medan maken rastade Midna och sedan i väg till äldsta systern för att fira min systerson.
Fika och vara social en stund; sedan hem och fortsätta i trädgården. Dottern var jätteduktig igår: på förmiddagen gjorde hon rent på förstukvisten och skurade bänken med både såpa och målartvätt. När vi kom hem kantklippte hon runt odlingsplätten och några brunnslock samt hjälpte till att rensa lök- och potatislandet. Nästan alla lökar och potatisar har fått blast! Maken kupade potatisen och gav sig i kast att rensa tredje bersårabatten medan jag grävde upp syrener som fick mellanlanda i regntunnan.
Hönsen hade rena rama julaftonen igår; minst fem korgar med ogräs och ett skottkärrelass med grästuvor.
Nu har jag inmundigat påtåren; dax att göra nytta. Ta reda på tvätt och tvätta för att hänga ut!

Av Åsa Billefält - 21 maj 2016 22:21

Nu är snart lördagen till ända. Vad har vi gjort? Det har gått i ett!
Jag har grävt upp och planterat - gissa! - jo, syrensticklingar! Nu är 50 % av bersån planterad.
Vi åkte in till "byhålan" och köpte godis samt en klätterros och två lavendel, två petunior och lecakulor. Hem och fortsätta! Rosen planterad - check! Cementrör nedgrävda, fyllda med stenar, lecakulor och jord - check! En lavendel och en petunia planterad i varje - check!
Nu är vi mätta efter tretättersmiddagen. Förrätt: smördegspaj med örtig rensteksröra. Varmrätt: potatisgratin, älgstek, mild gorgonzolasås mef brysselkål. Dessert: hemmagjord rabarberpaj och hemgjord vaniljsås.
Maten tog en stund... Jag tillagar alltid steken fryst; den krymper mindre och blir inte seg/torr - min åsikt! Dessutom tycker jag att god mat ska ta tid. Man känner dofterna och det vattnas i munnen; det smakar så mycket bättre då. Maten är väl värd att vänta på.
Eros var ute sent i kväll; ända till ca 20.00 Vi brukar ta in honom 18-19. Dotra gick ut och hittade honom liggandes på vägen med en mus. Musen visade sig vara en sorkunge. Hon tog honom i famnen och bar hem honom. Jag plockade upp sorken på krattan som jag tagit med och slängde det lilla äcklet i diket.
Athena, Eros och Midna fick smaka lite älgkött; given succé hos våra små ;-). Midna är en gourmethund BTW... Hon älskar gorgonzola. Lite slick i förpackningen någon gång är ingen fara. Katterna tycker inte om grädde men för Midna är det rena rama julafton. Precis som med gorgonzolan får hon hon smaka lite grädde någon enstaka gång. Hon och katterna måste ju också få något gott ibland.
I morgon ska vi fortsätta i trädgården. Hoppas och tror jag. Vi behöver rensa de två resterande "rabatterna" i bersån och klippa gräset samt gräva ur och göra i ordning för våra Rudbeckior som vi fick av moster A. Och så tänkte jag fixa ett litet ställe med hallonplantor till min systerdotters urgulliga barn, E (4 år) och N (drygt 2,5 åt). Fast det vet de inte än. Tänkte ta en bild och skicka till systerdottern när det är färdigt.
Nu ska jag ta kväller; jag var ute och vattnade de nyplanterade växterna för 30 minuter sedan.
Ja det var en god middag att fira 7-årig bröllopsdag med :-D!

Av Åsa Billefält - 20 maj 2016 10:54

Midna och jag skulle ta en härlig morgonpromenad och så skulle maken hämta upp oss när han hade skjutsat dottern till bussen. Husets svalka i ryggen och försommarens... nä, inte fräscha luft utan klibb och kvalm! Hur skulle det här gå? Det gick inte alls; 300 meter kom vi och Midna kräktes. Jag såg på henne att hon inte ville promenera. Då vände vi och gick hem. Hon fick vila magen en stund innan frukost.
Jag har faktiskt fått lite trädgårdsarbete gjort; grävt upp och planterat några syrensticklingar, vattnat och flyttat på några mandelblommor till bersån. Det är ju marktäckare så de kan få växa längs med "rabattkanterna". Nu har jag planterat en och en halv berså! Mer orkade jag inte p g a klibbet och kvalmet.
I ena stunden låg Eros på plattorna och svalkade sig; i andra for han i väg som ett svart streck mot rishögen tvärs över vägen. Jag försökte smyga lika försiktigt som en pastor med porr när jag skulle rasta Midna. Ha ha, trodde jag! Han travade efter och jamade...
Undrar om det ska bli åska? Det var klibbigt och tryckande igår, dessutom var jag tung i huvudet vilket jag brukar bli när det är åska på G. Det är inte tryckande i dag. Åtminstone inte än.
Leta efter pojken och ta in honom... Så kan han kanske gå ut lite senare.

Av Åsa Billefält - 19 maj 2016 09:13

Tjosmisk! Det är torsdag! Vilket innebär att helgen står för dörren! Min pappa skulle ha sagt:"Om helgen står FÖR dörren kan man ju inte gå ut." Ja han tyckte om att leka med ord. Det gör jag också.
I morgon jobbar min kära make hemma och då får vi SOVMORGON! Jag har inte fått någon information att han inte kulle vara hemma...
I kväll kommer han hem och min period som gräsänka - för den här veckan - är över.
Vad ska vi göra i helgen då? Trädgårdsarbete, äta gott för att fira vår bröllopsdag och fira min systerson som fyller år i dag.
Jag skulle vilja köpa en klätterros som ersätter den som dog. Rosor... det är något särskilt med dem. Vackra och känsliga med angenäm doft.
Jag funderar på att plantera mandelblom i "rabatterna" (bersån); det är ju en marktäckare. Undrar om vi behöver gödning till syrenerna ich rosorna samt kaprifolen i bersån. Det får vi ta reda på! Vi vill ju ha en robust men välskött berså! Den ska ju grävas ur för att vi ska fixa så den blir plan för att kunna lägga plattor. Jag vill också ha vackra krukor i varje hörn med vackra och gärna väldoftande blommor! Jo jag vet, det är mycket jag vill :-). Och allt är ju inte genomförbart just nu, det är jag medveten om.

Av Åsa Billefält - 18 maj 2016 20:50

Jag har fixat, trixat och kucklat samt mucklat med recept. Ingen ugn är den andra lik, det är ett som är säkert! Mjuka kakor; allmänt kallade sockerkakor. Dessa enkla men ack så knussliga och känsliga. De har en tendens att implodera! Det kan göra mig lite lätt upprörd. Eller väldigt mycket upprörd! Särskilt de som innehåller kokosflingor. Men i dag har jag bakat en mjuk kaka med kokos som ingrediens. Och gissa vad! Den sjönk INTE! Ett receptförnyande som verkar ha lyckats.
En kaka är ju knappast vetenskapligt bevis. Men lite glad och lycklig tänker jag vara!
Jag är ju en sådan där människa som antecknar vad jag lägger till eller drar ifrån. Nu är jag ju sugen på att fortsätta baka mjuka kakor med kokos. Lite sent nu men det kommer ju en dag i morgon också!

[Bild]

Av Åsa Billefält - 18 maj 2016 08:15

Solen skiner från en ljusblå himmel, bara några vita moln som glider förbi i sakta mak. Jag rastade Midna redan vid 6 och solen värmde! Göken gol på avstånd, riktig sommaridyll! Nästan i alla fall; jag väntar på tornseglarna! De har ju kommit till några städer. Men de brukar komma hit till skogen några dagar efter ankomsten. Riktig sommar är det först när jag ser eller hör tornseglarna!
Jag kommer ihåg en sommarkväll för typ 40 år sedan; en tornseglare(svala sade man då) missade landningen in i boet och föll ned på marken. Pappa tog upp den(så söt fågel) och kastade upp den i luften. Den flög och kvittrade, strax innan den skulle in i boet flög den ett ärevarv över våra huvuden. Precis som om den tackade för hjälpen.
Igår kväll kom maken hem från sin jobbresa. I morse åkte han och i eftermiddag åker han på en annan jobbresa. Gräsänka igen. Tur att det är sommarlov och semester snart. Både dottern och maken behöver ladda batterierna. Och jag vill gå vidare med mina planer.
Eros hade så bråttom ut efter frukosten. Han och Athena fick en liten skål tonfisk var till frukost. Midna fick torrfoder med lite tonfisk, som vanligt.
Onsdag; veckans mittpunkt! Snart helg! Och jag ska laga trerätters på lördag; det är då vi firar bröllpsdagen. Maken ska bli överraskad; jag ska laga något vi inte har ätit! Jag har inte ätit det på säkert 20 år! Den rätten hade glömts bort. Jag får ju göra lite ändringar eftersom originalet innehåller kött från tamboskap. Varmrätten har jag inte riktigt bestämt än. Efterrätten blir rabarberpaj; dags att skörda den första gången. Rabarberpaj med hemkokt vaniljsås! Det bestämdes redan förra helgen. De har kommit fint sedan vi har låtit sprinklern gå en stund då och då.
Undrar om jag ska ta en liten kortis med Midna om ett tag? Hon har ju tappat nästan all underull, är det molnigt fryser hon och är det soligt blir hon väldigt varm. Det finns inget isolerande lager som skyddar henne. Sommartid brukar det bli kortare promenader eller längre rastningar och fler "luftningar" d v s hon får gå ut och nosa lite samt röra på sig. Vi går promenader och möter maken på sena eftermiddagar/tidiga kvällar. Då har vi vatten med oss i hennes klövjeväska. Hon får vila under bilturen hem i en sval bil.
Hur som haver; tajm att ta hand om frukostdisken. (Vad skönt det ska bli med diskmaskin igen!)

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards