Alla inlägg under maj 2016

Av Åsa Billefält - 10 maj 2016 08:25

Igår var det så hett och tryckande att jag inte kunde vara ute. Midna låg på soffan; helt utslagen. Hon ville knappt gå ut för att rastas. Trots det behöver hon motion. Jag gjorde i ordning vatten åt oss och satte på henne klövjeväskan. Hon såg så stolt när hon gick med väskan på ryggen. Vi stannade på skuggiga platser och tog vätskepauser. Det vatten som lämnades i slålen hällde jag på hennes tassar. Vi gick långsamt. Drygt 5 km på nästan två timmar, i vanliga fall går vi samma sträcka på en dryg timme. Överhettning kan innebära livsfara för en hund. Jag bar in Eros då och då under dagen för att han inte skulle få värmeslag. Athena satt eller låg på soffan i solskenet. Men det är svalare inomhus.
Maj! Det är även en jubileumsmånad för oss. 16 maj firar vi Yllebröllop :-)! Sju år. En solig och något blåsig dag. Min morbror eskorterade mig till altaret där min stiliga, blivande make väntade. Min bror sjöng förr oss. Vi lovade att älska i nöd och lust samt att vårda äktenskapet. Och visst infann sig den här härliga känslan av nyförälskelse! Det där pirret i magen finns fortfarande.
Jag konfirmerades, dottern döptes och vi gifte oss i den kyrkan.
31 maj firar vi 17 år som par; det var då vi bestämde oss för att satsa på ett seriöst förhållande. Vi vårdar förhållandet och äktenskapet samt ger varandra näring. Fortfarande kan vi gå hand i hand.

Av Åsa Billefält - 9 maj 2016 08:07

Tänk att Sverige är varmast i Europa! Just nu i alla fall. Midna hade nog föredragit vinter året om; hon mår inte bra i hettan. Vissa dagar mår hon illa, hon är tjurig och bristen på motion gör henne rastlös. Ungefär lika tålamodsprövande som en trotsig, övertrött treåring med sockerkick! På kvällarna går vi en promenad med henne men tyvärr är det inte tillräckligt. Jag skulle gå mer om hon var bra på att dricka; hon vill inte dricka vatten på promenader. Då får det bli längre rastningar och mer luftning. När det är så här varmt mår hon bättre inne där det är svalare och hon kommer undan solen.
I dag kommer en reparatör och hämtar gräsklipparen; klippbordet strular. Igen! Det är knappt ett år sedan vi köpte den. Jag tycker att en så pass dyr maskin bara ska fungera! Måndagsexemplar?
Igår påbörjades rensningen i den blivande bersån! Vi flyttade på tre, fyra acklejor och grävde upp syrener som växte knasigt och tog bort den döda rosen. Hönsen blev överlyckliga när jag öste korg efter korg med ogräs. Gräset i "rabatterna" (läs gräskokor) lade jag utanför staketet för att täppa till eventuella utrymmen för rymningsbenägna hönor. En tillfällig lösning tills vi åtgärdar det.
En påtår och fortsätta ute! Tänkte fortsätta gräva upp gräs i "rabatterna". Och om jag orkar så ska jag börja gräva upp syrensticklingar.

Av Åsa Billefält - 8 maj 2016 08:36

Ja det var den här veckan, det! Maken har varit hemma hela veckan; jag har blivit bortskämd :-D!
Tänkte slöa lite innan frullen, det är ju söndag. Vackert och varmt väder i dag också. Japp, trädgårdsarbete står på schemat! Vi ska ta ett nappatag i den blivande bersån. "Rabatterna" måste rensas och eventuellt grävas ur. Det är inte många syrensticklingar som överlevt. En av klätterrosorna ser heldöd ut. Vi måste flytta på acklejorna och liljorna som växer där. Jag tänker gräva upp syrensticklingar för plantering! Nu jä@$ar ska det bli berså! Får se om vi orkar gräva bort gräset i bersån; det tar på krafterna att jobba i solgasset. Och det är jobbigt att ömsom sitta på huk ömsom stå framåtböjd. Att stå på knä är inget alternativ eftersom jag får värk. Jag har sagt att nästa gång vi åker till Jula ska vi köpa knäskydd. Varje gång åker vi hem utan...
Nä nu är det dags att väcka familjen; även om det är skönt att slappa i bingen ska man inte låta en sådan här vacker dag gå till spillo! Någon får morgonrasta Midna och någon annan får göra frulle. Sedan är det bara att brascha java, hälla upp på termos och gå ut med Eros hack i häl. Han vill jaga möss och annat otyg... Athena brukar sitta eller ligga i solen inomhus (hon är innekatt). Vi brukar kalla henne porslins- eller prydnadskatten eftersom hon ligger/sitter så stilla. Tajm for dajm? Japp!

Av Åsa Billefält - 7 maj 2016 10:46

Båda katterna pep av glädje när jag öppnade dörren till dotras rum. Eros rann nedför trappan och satte sig vid dörren och tjatade. Jag släppte ut honom. Det dröjde inte länge förrän han jagade en skogsmus - i vår blomsterrundel! Bättre ställen finns väl att leka katt & råtta på?
I dag känner jag lite nyttig; havregrynsgröt och wasa sport till frulle. Nu väntar vi på dagens första java. Sedan ska jag diska, har gjort i ordning diskvattnet; hett vatten + diskmedel med smutsigt porslin etc i. Jag passar på att fika medan det svalnar. Sedan ska jag hoppa i stövlarna och fortsätta ute. Måste fixa med hålet efter dagliljorna; fylla på jord och vattna innan gräsfröna strös/hälls ut. Sedan ska jag kratta på plätten där vi ska ha blomsterängen, en liten yta med dött gräs och torra löv. Vi satte den största ruskan med dagliljor där och då kläckte min kära make en idé om att plantera diverse blommor där. Det växer en del gullvivor i gräsmattan och de kan man ju flytta på och plantera där. Och även acklejorna och liljorna som växer i den blivande bersån. Ja bersån ja... den måste grävas ur och rensas ordentligt innan vi kan plantera fler sticklingar. Och vi måste se till att skydda rosorna bättre.
Efter morgonduschen smorde jag in mig med sun lotion spf 30; det behövs när man är ute i solen timme ut och timme in.

Av Åsa Billefält - 6 maj 2016 16:33

... var vi sätter ned fötterna. Och framför allt skydda Eros och Midna. Jag upptäckte en liten huggorm ett par meter från förstukvisten. En ovälkommen gäst. De fyller sin funktion, jag vet, men om Eros eller Midna blir biten är det ilfart till veterinären. Direkt! Eros skulle säkert tycka den såg smarrig ut och Midna skulle nog tro att det var en pinne.
Maken hällde vatten på den och den ringlade fräsande i väg under rhododendron. Om den störs kommer den nog inte tillbaka. Den kanske var på genomresa? Jag vill inte ha orm på tomten ändå! Kopparödlor har vi haft några stycken och snokar som ringlat över tomten samt solat intill trädgårdsavfallet. Det här är den första huggormen jag har sett här. Dotra såg en överkörd huggis 500, 600 meter bort förra året.

Av Åsa Billefält - 4 maj 2016 09:02

... välkommen! Och välkommen stora, runda luman där uppe i det blå! Så har vi då fått värme - på gott och ont. Ont? Ja, Midna lider av värmen trots att hon fällt mycket av vinterpälsen. Igår var det premiär för linne och kortbrallor! Det var varmt och skönt. Jag jobbade lite i trädgården och det blev väldigt varmt. Vi har inte mycket skugga; bara huset och under äppelträden.
I dag tänkte jag tvätta ett gäng maskiner och hänga ut kläder, handdukar etc att torka på vindan. Det blir väl lite trädgårdsjobb också; ska fortsätta dela på och flytta dagliljor. Igår såg jag att sockerärtorna börjar titta upp. Liksom krolliljorna. Gullvivorna börjar blomma och doftviolerna slår ut mer och mer. Jag var ledsen över att rosorna inte hade klarat vintern men det kommer små, små gröna blivande blad på åtminstone hälften. Då finns hoppet att de resterande överlevt. De brukar vara sköra men envisa. Inför kommande köldperiod får vi se till att täcka jordytan över rötterna.
Efter dagens arbete ska maken vara ledig. Då ska potatis och lök ned i jorden, gräset ska klippas och vi behöver gräva ur "rabatterna" till bersån; rensa bort ogräs (bl a kirskål) och ta bort döda syrensticklingar för att plantera nya, vi måste även flytta liljan (ev två stycken som planterades tillfälligt där) och acklejorna ska få en ny plats. Någonstans. Där det blir bra. Vi måste även fixa hönsgården; reglar har gått sönder och staketet behöver åtgärdas så de inte smiter. Men hönsgården är nog ett sommarprojekt. Lite hjälp i trädgården kan jag väl få under makens ledighet?! Det är så mycket roligare när vi är två <3! Dessutom ska några stora buskar alt mindre träd sågas ned.
Två av våra små hjärtan ligger bredvid varandra i soffan och vilar!

Av Åsa Billefält - 2 maj 2016 10:10

Valborg firades hemma, för en gångs skull! Mina systrar med respektive kom på en grillkväll. Vi åt sill och tog någon snaps innan grillen tändes.
Igår hjälpte maken sin son att flytta. Jag skulle gå med Midna och möta honom. I väntan på hans meddelande på väg hem höll jag på lite i trädgården. Jag planterade resten av penséerna; två amplar på garaget, två väggamplar vid köksfönstret och ytterligare en väggampel som jag vill ha på förstukvisten. Någonstans. Därefter delade jag på dagliljorna och grävde ned där jag tyckte de passade. Jag började för två år sedan att dela på dessa vackra blommor. De växer - och förökar sig - vid ena äppelträdet och där kommer de inte till sin rätt (min åsikt). Det blir några delar; tur vi har ganska stor tomt ;-)! Och jag upptäckte något mindre trevligt vid trädgårdsavfallsplatsen; två snokar som solade sig! Jag vill inte ha dem på tomten. Ett par slag i marken med krattan så slingrade sig den ena i väg.
Fram på eftermiddagen började Midna bli rastlös och jag bestämde mig för att börja gå. Det var härligt väder; riktigt skönt promenadväder med sol och en och annan vårbris. När vi hade gått i två timmar ringde maken; han hade precis åkt... Midna och jag fick en rejäl promenad; 11,5 km på drygt 3 timmar. Var hon trött? Nä! Hon var som en övertrött treåring med sockerkick! Fullt ös efter katterna och så kallade tokrace (sprang fram o tillbaka). Vi fick sätta upp gallret för att hon skulle lugna ned sig.
I dag är hon trött!
Nu väntar vi på killen som pysslar med varmvattenberedare ska komma. Vår började läcka i helgen. Och vi måste köpa ny diskmaskin; den läcker också.

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards