Alla inlägg under juni 2016

Av Åsa Billefält - 6 juni 2016 10:15

Grattis Sverige! Dagen till ära; en strålande sol omgärdad av en klarblå himmel.
I dag ska det inte slappas! Först fika färdigt och sedan ut i trädgården. Rudbeckiorna ska flyttas. De måste stå intill en spaljé och det ser inte klokt ut med en spaljé mot ett staket som dessutom ska ersättas av en gärdesgård någon gång i framtiden. Maken ska ta ett nappatag med röjsågen så flädern kommer fram. Men först måste acklejorna flyttas alternativt markeras; de får inte mejas ned! De är för vackra för att falla offer för röjsågen. Sedan vet jag inte riktigt vad vi gör... Jo basilikan och salvian ska ju grävas ned i odlingsplätten. Pallkragen och även lök- och potatislandet måste rensas. Vi ska så blåklint och ringblommor på vår minisommaräng. Gräva upp och plantera syrener. De har snart blommat klart och då ska de klippas ned. (Även syrenbuskaget ska klippas ned!) Det är ju bra om de rotar sig innan de beskärs. En blivande berså ska beskäras ordentligt redan när de planterats. Sticklingarna ska klippas ned till ankelhöjd, har jag läst. Då får de kraft att grena sig och bli täta. Ja det blir nog bra med bersån!
Undrar om glasyren har stelnat? Måste täcka över kakan så den inte blir torr.
Ha en trevlig nationaldag!

Av Åsa Billefält - 5 juni 2016 19:15

Nä det blev inget trädgårdsarbete gjort i dag. Vi tog en skön promenad med Midna och åkte in till staden för att handla. När vi kom hem hade inte maken någon geist och vi beslutade oss för att lägga oss i sängen för att titta färdigt på Jönssonligan & Dynamit-Harry. Vi började titta på den tredje; Jönssonligan får guldfeber. Man måste få unna sig en slappardag någon gång! Riktigt skönt att... bara vara!
Vi har upptäckt vad vi tror är hassel! Den ska vi flytta! Men VAR ska den stå? Men det gör vi i morgon... Nu ska vi fortsätta slappa! Ladda batterierna. Det är ju söndag i morgon också! Då kan vi jobba i trädgården! Älskade make, jag tycker vi fixar med Rudbeckiorna först.
Vi får besök av ena systern med respektive i morgon också. De ska få en liten flaska saft och smaka en ny sorts kaka jag har bakat ;-)! Nu blev du nyfiken va, syster-yster ;-)?!

:-)

Av Åsa Billefält - 5 juni 2016 11:04

Söndag och det är fortfarande helg! Varken jobb eller skola i morgon.
Igår hade vi goda vänner här, vi grillade och hade allmänt trevligt och skojigt. Som alltid har man kramp i magmusklerna efter umgänget ;-). Mycket skratt blir det.
Vi spelade kubb, t o m jag var med. Jag kände att plikten kallade när maken skulle fixa med grillen.
I dag har vi slöat lite, det enda vi gjort hittills är, förutom morgonrastat Midna, att vi ätit frukost och fikar i skrivandets stund. Maken fikar, kaffet var lite för starkt för min smak.
Vi ska gå ut och jobba i trädgården om en stund. Ett jobb som måste utföras är att göra i ordning för Rudbeckiorna; en sorts rabatt med växtstöd intill staketet eller om vi flyttar dem till en annan del av trädgården.
Men först nytt java! Jag känner att koffeinhalten behöver fyllas på!

Av Åsa Billefält - 3 juni 2016 11:03

Det känns i framför allt benen att jag rensat och tog en promenad på drygt 7,7 km igår. Jag var nästan framme vid kyrkan i grannsocknen. Totalt drygt 23 700 steg under hela torsdagen!
Känns ju egentligen syndigt att ligga på soffan när solen skiner. Men det är för varmt för att göra något ute. Ja jag vet! Man ska inte gnälla... Men jag tycker det är för varmt!
Nu ska jag vila min möra kropp i fläktens svalka så jag kan ta en promenad om ett tag!

Av Åsa Billefält - 3 juni 2016 06:48

Vad skönt det ska bli med en lång helg! En extra dags ledighet. Ledig och ledig; ja maken och dottern är lediga från jobb och skola. Det blir trädgårdsjobb(konstigt?) och i morgon kommer goda vänner. Grabbarna grus är f d kolleger och ungarna går i samma skola; deras äldsta går i samma klass som vår dotter och de har känt varandra sedan de var bäbisar.
I eftermiddag ska det åska :-( enligt väderappen. Ja det behövs regn i alla fall. Det är torrt i backen. Så torrt att björkarna slokar på en del ställen.
Igår kväll sådde jag äntligen blomkål, dill, morötter, purjo, rädisor, rödbetor och sallad. På med sprinklern en stund. Kom jag ihåg att plantera basilikan och salvian? Nä just det! Får fixa det innan åskan och regnet kommer.
Löken och potatisen kommer fint nere i hörnet! Och om två veckor ska vi se om det finns vitlök under blasten i pallkragen :-D!

[Bild]

Av Åsa Billefält - 2 juni 2016 11:52

JA! Äntligen är odlingsplätten rensad och någorlunda krattad. Nu ska det bli kväll; då ska det sås och vattnas!
Kan man tänka sig; det var två morötter bland all kvickrot! De hade klarat att stå emot hönsens ivriga jakt på föda.
När jag satt och vilade på uteplatsen hörde jag vingslag, så nära att jag nästan tyckte mig känna vinddraget. Jag lyfte blicken uppåt. En sångsvan passerade graciöst bara några meter över mig. Den måste ha passerat strax över taknocken!
Men nu; lunch!

Av Åsa Billefält - 2 juni 2016 07:42

Oj vad segt det går! Odlingsplätten menar jag. Den skulle ju rensas färdigt och sås samt vattnas. Drygt två timmar effektiv tid och kroppen sade ifrån. Det är bara en bråkdel kvar att rensa så det kändes mindre roligt att erkänna sig besegrad. Men jag vet ju att det hade kommit surt efteråt om jag struntat i att lyssna på kroppen. Känns ju inte så roligt att gå ut och kröka rygg i solgasset men det måste göras! Därefter ska jag kratta för att jämna till jordytan. Jag får vänta med att så och vattna till kvällen. Då tillgodogör sig växter och frön vattnet bättre. Jordgubbarna blommar för fullt och rabarberna växer precis som gräslöken och våra citrontimjanplantor samt sockerärtorna. Dill- och persiljeplantorna börjar växa till sig. Vi har en salviaplanta som ska ned i jorden också.
Nu är det dags att blötlägga rödbetorna och ta hand om lite disk innan odlingsplätten ska ansas!

Av Åsa Billefält - 1 juni 2016 10:37

En bra början; har rensat 1/3 av odlingsplätten. En dryg timme med endast två-tre minuters paus. Det var molnigt och friska fläktar kom då och då; det var skönt att jobba lite. Men sedan kom solen och då blev det varmt. Trots det härdade jag ut och fortsatte rensa. En timme hade jag bestämt och det blev lite mer än så. Ungefär en halv korg med ogräs till våra fjäderfän. De blev jätteglada åt tistlar och kvickrötter med mera. Ja det slinker väl med en och annan mask, myra eller spindel som grädde på moset.
Det sliter på kroppen att ömsom sitta på huk ömsom stå framåtlutad. Skönt att vila rygg och ben lite. Får se om jag går ut en stund om ett par timmar. Borde ju göra det så ogräset försvinner. Åtminstone för stunden. Sedan kan jag så! Och så måste jag fixa någon sorts spalje till sockerärtorna; de sade att de vill klättra ;-) nu.
Det är väl två år sedan vi odlade sockerärtor sist... jo det är det! Det blev ganska många skidor, vill jag minnas. Å så gott det var att plocka egna, solvarma sockerärtor! Det smakar så mycket bättre med egenodlat. Tycker jag!
Nu ska jag ta igen mig en stund innan disk nr två ska diskas, sedan är det dags för lunch.

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards