Alla inlägg under januari 2017

Av Åsa Billefält - 31 januari 2017 06:16

På schemat i dag: baka bröd. Blir att planera eftersom dottern kommer hem tidigare än vanligt i dag. Ja det är bara att sätta fart efter förmiddagspromenaden! Hoppas den brödkakan blir lika fin som den förra.
Tisdag... jag tror det är den värsta dagen på veckan. Då känns det extra jobbigt att kliva ur bingen. Jag visste inte vad det var som lät... men det var alarmet! Det är konstigt; jag hade ju precis stängt igen korpgluggarna. Åtminstone kändes det så.
Eftersom dottern kommer hem tidigt i dag kan jag kanske hinna såga lite ved?! Jag hittade i söndags ett par något smalare stammar/grenar som jag kan handsåga. Även om de inte är så grova så ska man inte förakta det som brinner och ger värme. Jag såg att en syren har knäckts, den ska jag ta bort och såga upp. Det är ju bara att lägga den i traven som ska torkas. I år måste vi ta tag i vår blivande ved! Timret kan inte ligga länge till. Och jag vill inte ha ytterligare en vinter med fuktig ved. Vore skönt att ta rätt på det som ligger så det hinner torka till nästa säsong. När vi inte eldar i lika stor utsträckning växer traven. Jag förstår att maken inte orkar hålla på med veden timme ut och timme in på helgerna. Tyvärr kan jag inte hugga; jag hade gärna gjort det annars.
Nu börjar Midnas nya päls titta fram! Hon fryser när kyliga vindar härjar. En polarspets som fryser..! Eros gick ut (igår) men hade bråttom in igen. Athena låg som vanligt och knoppade lite varstans.

Av Åsa Billefält - 30 januari 2017 20:25

Jag skulle ha mitt receptblock tidigare i dag. Det fanns ingenstans. Puts väck! Jag hittade ett gäng andra block men inte det jag skulle ha. Och jag var tvungen att ha det eftersom alla mina recept finns där. Både gamla, omgjorda och nya.
Jag messade maken och frågade om han hade fått med sig det av misstag. Men så var det inte.
Han hjälpte mig att leta när han kom hem. Jag hade letat under TV:n två gånger. Maken letade där också. Sedan gick han upp och in i stora kattvinden. Vad hände? Han hittade det!
Tack för hjälpen min <3 make!

Av Åsa Billefält - 30 januari 2017 06:01

Adjö helg och välkommen måndag. Ny vecka igen. Nu planeras det inför lördagens fest; jag ska baka två runda brödkakor till. Inte i dag men i morgon och på onsdag. Och jag ska baka något mer gott till kaffet!
Jag brukar ha snittar med några goda röror till välkomatbålen men i år hoppar jag över dem; tiden räcker inte till. Den här gången blir det lite snax i stället. Jag var inne på minipiroger; de gör man i förväg, in i frysen och tinar upp natten mellan fredag och lördag men jag tror jag skippar det också. Värdinnan ska garnera tre smörgåstårtor och göra sig i ordning. Värdinnan är ju jag ;-)! Och jag brukar vara sen; förra året stod jag i duschen när första gästen anlände.
Varför köper jag inte färdiga smörgåstårtor?
1: det är roligt att göra dem - från smeten till färdig produkt (i år blir det ju eget bröd dessutom).
2: Jag vet vad som är i (vissa räktårtor innehåller leverpastej och eller skinka - jag äter inte tamboskap).
3: Det blir mycket godare (eftersom jag endast använder riktiga råvaror istället för att blanda ut med arom- och färgämnen).
I år ska jag göra en tårta med för mig oätbart innehåll. Jag har bjudit på den vid några enstaka tillfällen och den fick minst lika gott betyg som de andra. Här bojkottar och struntar jag i JANTE-lagen; jag är bra, jag är duktig!
Här är ett exemplar av mina smörgåstårtor!

Av Åsa Billefält - 29 januari 2017 16:42

I dag har jag varit produktiv: jag bakade en brödkaka. Hög och fin blev den, cirka fem centimeter. Jag hoppas den smakar lika gott också.
Den ligger nu i frysen i väntan på att bli smörgåstårta. Eventuellt ska jag baka en till. Färdiga landgångsbröd är visserligen enkelt MEN så tråkiga. Platta och ojämna; man måste skära till dem för att få något så när raka kanter. Synd att jag kom på det för sent bara. Inte nog med att de blir snyggare; det blir billigare också :-). Landgångarna är faktiskt dyra. Och gör man brödet själv slipper man diverse tillsatser som till exempel konserveringsmedel. Jag brukar använda olivolja istället för smör i mitt matbröd. Margarin är sedan flera år bannlyst i vårt hem!
Men summan av kardemumman: det här är en förbålt tjusig brödkaka! Eller hur ;-)?

Av Åsa Billefält - 29 januari 2017 10:28

Igår var maken och jag ute på galej; vi blev bjudna på restaurant av min bästis och hennes nya karl. En grekisk restaurant; mycket gott och vi blev jättemätta. Sedan bytte vi lokal; maken drack några bira medan jag tog några glas vitt. Min systerson var snäll och agerade chaufför både in till staden och hem. Dottern var hemma ensam, hon var i Stockholm med några klasskamrater under dagen på Escaperoom.
Nu har vi ätit frukost. Eros gick ut och kom just in. Vi ska sätta på kaffe om en stund. Sedan ska vi fixa med veden, någon skottkärra in och någon in i huset.
Athena ligger och sover någonstans. Midna stalkar Eros.
Det är grådaskigt ute, ungefär som om det vore november. Tur att vi har sol i sinnet :-)!
Enligt klockan skulle vi ha kommit in från promenaden nu men det blir lite förskjutet på helgerna. Vi får ta en kortis efter fikat.

Av Åsa Billefält - 28 januari 2017 09:25

Tittar ut genom fönstren; november eller januari? Svårt att avgöra med blotta ögat. Men enligt almanackan är det 28 januari. Så då är det väl så.
Vet inte riktigt vad som står på programmet i dag. Vi kanske tar en slödag i dag och fixar ved i morgon. Eller vice versa. Vem vet?
Jag kanske kan få sällskap av kära maken på en promenad? Tänkte gå en ny väg nu när det är minusgrader. Jag tror inte jägarna står på pass just där. Anledningen till att jag inte vill gå själv där är för att jag vet inte hur terrängen är. Man går in på en skogsväg och viker av ut på kalhygget. Rent logiskt borde man komma ut på "vårt" kalhygge framför huset.

Av Åsa Billefält - 27 januari 2017 07:20

Åh så skönt att få sova lite längre; ända till 06.00 Jag vaknade i natt, tittade på klockan och JIPPI! Två och en halv timme tills klockan skulle ringa. Fast den ringde ju direkt efter jag stängde igen de gröna.
Nu har vi ätit frukost, te och tomatfrallor. Gott.
I dag ska jag inte baka. Tror jag. Nej det finns inte tid till det. Fredag = storhandling. Nu är det lönehelg vilket brukar innebära mycket folk på Ica. Men först ska inhandlingslistan skrivas. Och så ska vi hitta på mat för helgen. Panerad torsk på söndag. Bara i dag och i morgon kvar. Ja det löser sig väl?!
Zzzz lite smått trött i ögat. Det känns att det har varit tidiga morgnar den här veckan.

Av Åsa Billefält - 26 januari 2017 06:06

Åh vad skönt det ska bli med helg! Det har varit lite motigt att gå upp 04.45 Nu känns det att jag är trött i ögat. Det är gott med havregrynsgröt och hemkokt äppelmos. Och det gör gott! I morgon behöver jag inte gå upp före tuppen!
Dagens första java är redan inmundigad.
På schemat i dag: tomatbröd. Det lutar åt att jag gör frallor av dem. Jag hade en fundering på att göra limpor men maken ville ha frallor. Till en påsk gjorde jag tomatbröd som figurbröd; tupp. Om det är någon som är skeptisk mot tomatbröd så var jag det också första gången. Vi bakade det när jag utbildade mig till bagare och konditor. Jag vet att jag tänkte att fy det kan inte vara gott! Men så smakade jag och mums vad gott! Tomatsmaken finns i periferin utan att ta över. Tycker jag i alla fall. Man kan använda mycket i bröddegar; ena systern rev ned rödbetor. Kanongott!
Jag vet en person som tillsatte överblivet potatismos när hon bakade bröd. Det är ju bara fantasin som sätter gränserna.
Jaha, vad ska vi göra i helgen då? Ett nappatag med veden är väl på sin plats. Sedan får vi se.

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards