Alla inlägg under juli 2016

Av Åsa Billefält - 24 juli 2016 18:10

... vilken hetta! T o m brisarna har varit heta. Nej det här är FÖR varmt för min smak!
Det är så torrt i skog och mark; bär och svamp torkar bort om inte regnet kommer. De jordgubbskart som kommer har torkat trots att jag haft sprinklern på några kvällar.
Maken har stått och målat i solgasset. Jag har vattnat de som behövde det mest. Måste vara försiktig med bevattningen nu.
Mitt upp i alltihop började frysen frosta av sig! Bara att packa ned frysvarorna och ut till frysen i boden.
Jag hade ju tänkt göra jordgubbssylt i dag men det orkar jag inte; för varmt! Det blir ingen promenad heller p g a hettan.
Ja jösses vilken dag; vacker men het!
Athena var ute och betade gräs en stund.

Av Åsa Billefält - 24 juli 2016 10:04

Det var den helgen, det! SWISCH, sade det. Söndagar känns mer som transportsträckor mot måndagar och nya veckor. Tycker jag i alla fall. Jag kan inte njuta 100 % av söndagarna om det är jobb och eller skola dagen efter.
Ja sötebrödsdagarna lider mot slutet; tre veckor kvar tills allvaret börjar igen. Fast där emellan har maken två veckors semester till! Jag sade vid frullen att han kunde väl ta lite ledigt vecka 44, som han gjort de senaste två åren.
I dag måste jag vattna bersån. En av rosorna har slagit ut. En lila. De har växt lite under sommaren. De två lila rosorna vid huvudbågen är de minsta. Kanske skulle gödsla dem? Om någon månad är det väl dags att börja tänka på att skydda rötterna mot kylan. Vi ska lägga på mer jord samt täckbark över både Kaprifolen, Rosorna och Syrenerna.
Söndag... Undrar om jag ska koka hallonsylt? Maken ska måla farstukvisten. Jag vill ta en bär- och svamppromenad; bären börjar sina och vi har ingen svamp. Får se om jag går själv eller om jag får med mig maken. Det är för varmt för Midna, tyvärr.

Av Åsa Billefält - 23 juli 2016 08:57

Å vad skönt det är att inte behöva eller måste gå upp! Att bara ligga kvar och slappa... Lite trångt i sängen; vi har en morgontrött hund som sover tvärsöver! Men det gör inget, det är bara mysigt.
Hon tror att hon är katt! Eller så var hon en gasell i sitt förra liv ;-). Hon kan få tokryck och hoppa ned från sängen via fotänden. Graciös och elegant... eller inte. Vacker är hon vår Gosmaja! Hon tycker nog att det är skönt att slöa hos oss i svalkan från golvfläkten.
Härligt med en lite softare förmiddag. Nu ska maken ladda upp inför sista arbetsveckan för att sedan njuta av två veckors semester innan allvaret börjar på riktigt. Då blir det jobba hemifrån en dag i veckan i stället för att åka till jobbet en gång i veckan. Huset ska målas klart och det finns lite annat att pyssla med på tomten.
Men nu slappar och slöar vi innan frullen!

Av Åsa Billefält - 22 juli 2016 13:20

Så där ja! Första syltburkarna för säsongen; en liten och en stor. Det blev inte så mycket mer av 500 g bär. Nåväl, jag får väl koka mer sylt vad det lider. Vi har nästan ett kilo blåbär kvar i frysen :-). Det är bara att gå ut och plocka mera!
Maken lade in gurka när jag kokade sylt och VEM fick passa ättikslagen? Ja det var ju lilla frun i huset; jag stod ju ändå där. Och så låg Midna nedanför spisen. Var ska sleven vara? Jo i grytan!! Nåja jag kan ju göra flera saker samtidigt!
Ja nu har dottern en burk sylt och vi vuxna har inlagd gurka att avnjuta!

Av Åsa Billefält - 22 juli 2016 10:21

Nu står helgen för dörren. Bara några timmar kvar så har maken betat av två jobbveckor av tre.
I dag ska jag göra blåbärssylt! Burkarna diskades igår. I dag ska jag skölja dem med varmt vatten + Atamon för extra hygien. I år ska jag använda syltsocker i stället för vanligt socker. Dotra tycker om blåbärssylt. Jag ska väga jordgubbarna också; hon älskar jordgubbssylt!
Måste ut och plocka mer bär, tänkte spara i frysen så jag kan göra efterrättspajer i höst/vinter och ev koka mer sylt. Hemkokt sylt är bäst, tycker jag! Och så är det så roligt att göra!
Jag ska plocka fram fler burkar; det ska ju göras drottning- och hallonsylt också. Kanske inte i dag men det kommer ju en helg. Hela kylen kommer vara full av sylt, ha ha ha! Nej riktigt SÅ mycket bär har vi inte i frysen.
Månntro om jag ska fixa java?

Av Åsa Billefält - 21 juli 2016 10:04

Då har han strax fixat 2/3 av jobbperioden! Sedan vankas två veckors semester innan allvaret sätter i gång. Men nu är NU!
Jag vägde hallonpåsen igår; nästan ett kilo! Nu är det snart dags att göra saft, sylt och likör! Skulle vara roligt att veta hur mycket blåbär vi har; det ska bli både blåbärssylt och drottningsylt. Sedan kan jag baka grottor; blåbärs-, drottning- och hallongrottor!
Än så länge har jag inte så mycket smultron att jag kan göra sylt, åtminstone inte i någon större mängd. Smultrongrottor... mmm, varför inte?
I dag måste jag ta en bärplockartur! Det blev ingen igår; jag pratade med min kära bror. Vi har ringt varandra flera dagar och någon av oss har varit upptagna. Det blir så ibland...
Dricka upp javat och väga blåbär??

Av Åsa Billefält - 20 juli 2016 09:42

Onsdag... Frullen inmundigad och kaffepannan står på plattan. Efter javat måste jag skola om paprikorna. Men jag behöver hjälp av maken då; stora krukor ska fyllas med jord och ställas på en lämplig (läs: solig) plats.
Dottern ska väckas; hon sade igår att hon skulle cykla till samhället i dag. Det är ca 8 km enkel resa. Ja ja vi får se ;-).
Hon och jag var ute nästan 1,5 km igår kväll och plockade bär. Det blev ungefär 1/2 L blåbär! Och även några förskrämda hallon, kantareller och smultron snubblade vi över. Många bäckar små! Jag har så gott som fyllt en tredje burk med hallon, inte så jättestora burkar men ändå. Samma sorts burk använder jag till smultronen och den är halvfull! I år ska jag bara göra sylt av smultronen. Drottningsylt och hallon- samt jordgubbssylt likaså. Plockar jag riktigt många hallon blir det nog saft och likör också. Dottern vill ha blåbärssylt och jordgubbssylt.
Man kan ju göra blandsaft - hallon och rabarber är ju en bra kombo. Nä nu ska jag väcka dottern och sedan njuta av en ljuvlig mugg kaffe.

Av Åsa Billefält - 19 juli 2016 06:41

Ja ytterligare en extremt tidig morgon! Vaknade strax efter 04.00; klarvaken. Vände och vred på mig men efter knappt två timmar fick jag nog! Jag gick upp och tänkte att jag skulle ta en liten promenad med aktivering. Midna sov djupt när jag gick ned i köket, satte på diskmaskinen och så lurade jag ned henne genom att öppna kylen. Det rasslade bara till i trappan så var hon vid ytterdörren. Vi gick inte så långt; bara 1,3 km. Det var frisk och klar luft; endast dryga nio grader! Hon var jätteduktig; inga hoppattacker, inte ens en enda tendens till det. Jag tränade sitt-stanna- kom och lite sök. Nu har hon ätit frukost och vilar sött på sin filt i soffan.
Jag ska vila en stund innan jag gör frukost; 07.30 skriker makens alarm!

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards