Alla inlägg under juli 2016

Av Åsa Billefält - 14 juli 2016 08:03

Å vad härligt det är att kunna gå ut i trädgården och plocka egna bär och grönsaker! Snacka om närproducerat!! Och så mycket godare än köpta bär, frukter med mera.
Så gott som varje dag skördar jag t ex jordgubbar. Härom dagen plockade dottern 15 jordgubbar. Skogshallonen har ju mognat nu, växer utanför staketet. Det är också flera mogna smultron nästan varje dag. Nästan alla bär ligger i frysen; det blir att safta och sylta när mängden är tillräcklig. I år måste jag tillsätta konserveringsmedel. All saft och sylt möglade inom ett par månader förra året.
Smultron är gott! Synd att de är så små! Burken i frysen har bara en bottenskyla! Trots att jag fick ihop nästa 30 stycken på en dag. Hallon och jordgubbar är roligare att plocka...
Vi åt egenodlade sockerärtor tidigare i veckan; å så gott! Egen lök och potatis är ju inte äckligt heller! Nu är salladen på G liksom några morötter.
Här är det rykande åtgång på morötter; Midna älskar att tugga på morot.

Av Åsa Billefält - 13 juli 2016 07:13

Så har det inträffat igen... vaknat på tok för tidigt och inte kunnat somna om. Alltid lika kul. Eller inte.
Vaknade vid 05-05.30 och var klarvaken. Gick inte att somna om! Var inte ens trött!
Nu, mindre än 30 min tills alarmet ska skrika - ja NU är jag trött! Ingen idé att somna nu, blir bara segare då.
Jag undrar var solen har tagit vägen. Det var strålande solsken för ca två timmar sedan. Nu är det grå himmel och ingen sol.
Vovven sover så djuuupt. Hon är morgontrött. Jag tror att kissarna också sover; de är i alla fall lugna och tysta. Dottern sover garanterat; henne väcker vi senast 10. Maken ligger bredvid och drar sina timmerstockar. Jag är vaken med tunga ögonlock.
Nu är det drygt en kvart kvar innan alarmet förkunnar att det är dags att gå upp...

Av Åsa Billefält - 12 juli 2016 15:17

Eros hade så bråttom ut förut. Då var det ju uppehåll. När regnet började strila gick jag ut och ropade på honom. Just som jag skulle gå in såg jag honom komma springandes på vår lilla vägsnutt. Han hade så bråttom att komma in att han nästan flög upp för trappan. Jag lyfte in en våt och smutsig katt.
Athena och Midna har legat och tittat in i hjärnkontoret. Eros sprang upp, tror jag. Annars ligger han väl bland klänyporna i tvättkorgen. Trötta/småsega fyrfotingar. Ja en annan är väl inte direkt pigg som en lärka heller precis... Det var ju risk för åska under dagen. Jo det känns i huvudet! 9 av 10 gånger stämmer det faktiskt; jag får åskvarning genom något "fenomen/syndrom". Den bästa förklaringen jag kan ge är någonting som känns som mellan tung i huvudet och huvudvärk.
Jag undrar om fyrfotingarna känner något liknande? De känner ju av elektriciteten långt före åskans första knall.
Undrar om åskledare är väldigt kostsamt? Borde nog investera i en sådan. Visserligen har vi höga träd men det är ingen garanti att blixten INTE slår ned i huset! Vi hade höga träd på tomten där vi bodde för 40 år sedan och blixten slog ned i huset; elledningarna mellan inner- och ytterväggen brändes sönder. Jag kommer fortfarande ihåg åsksmällen som fick huset att "hoppa", ljudet av den fräsande blixten och lukten. Lukten av sönderbrända ledningar, skräcken av två människor (mamma och jag) och vår Grand Danois samt att det luktade... blixt. Jag kan inte beskriva just den lukten annat än som *blixt*. Det var en särskild lukt som jag aldrig kommer glömma. Inte heller glömmer jag att huset lika gärna kunde ha gått samma öde till mötes som elledningarna. Änglavakt.
Undrar vad som rör sig i t ex Athenas huvud nu när hon sover?

Av Åsa Billefält - 12 juli 2016 09:43

I dag är maken hemma, arbetar visserligen men han behövde inte gå upp 05.15
Det var visst risk för åska och regn under dagen och det var grått på himlen för typ 1 timme sedan. Nu ser det ut att spricka opp. Men jag törs inte hänga ut tvätt på tork. Det jag tvättade igår har blivit rått under natten. Måste sätta på fläkten så torkar det fortare. (Tack min <3 make för hjälpen)
Midna hade en mygga under ögat när hon och maken kom in från morgonrastningen. Hon har bromsbett på nosbenet. Marans otyg! Nej sommaren är verkligen inte hennes årstid! Värmen gör henne stingslig och slö. Under promenaderna (inte alla) pyr överskottsenergin över; hopp- och bitattacker. Vi vet att det är lek men hon måste veta att man leker inte på promenader och det gör ont när hon hoppar och bits. Hon stänger av öronen helt och hållet. Ja det är bara att köra repris på förra hösten; koppelträning och längre rastningar samt promenader där vi hämtas upp av maken. Och mer drag när temperaturen tillåter. Jag vill ha en cykel så kan vi cykla alla tre när hon drar t ex dottern. Midna behöver lite hjälp att komma i gång vid starten. Och jag har väl nämnt det förut; men vi måste fixa skrindan så hon kan dra den! Hon är livrädd för skaklarna. Det är en hund i panik när hon har dem fast i selen. Hon gillar den vanliga selen men den sele som "tillhör" skrindan avskyr hon. Och vi gillar den inte heller; det ser ut som att den inte sitter bra.
Det är i alla fall tur att vi har "poolen" som hon kan glöta och leka i under varma dagar. Då är hon ju i vår närhet också. Hennes humör är bättre efter flera timmars lek i "poolen". Hon älskar att plocka ur morotsbitar som vi slänger i. Ja vår lilla vovve är en riktig pajas :-D! Som uppfödaren sade; man måste ha humor om man har en Malamute.

Av Åsa Billefält - 11 juli 2016 20:17

Igår kom makens äldsta dotter för att inventera vad hon har hos oss. Vi tog boden... Jisses vilken mängd kartonger! Tyvärr hade mössen gått lös på de flesta av mina kläder m m som jag hade som baby. Varför de kartongerna hade hamnat där är en gåta! Men gjort är gjort. Jag kunde rädda en del kläder och sängkläder.
Det sprang möss i några kartonger och vi hittade ett och annat musbo i någon karton.
Jag och dottern har ägnat hela dagen åt att flytta in de kartonger som togs in till stora kattvinden, sortera kläder för att tvättas och så vidare. Ett riktigt hästjobb!
Här har det regnat och åskat om vartannat under dagen. Under sen eftermiddag/tidig kväll sprack det opp och blev riktigt fint. Jag och Midna tog en promenad för att möta maken. Blev en promenad på 1,7 km; bättre än inget! Det har varit för varmt för henne att promenera.
Nu hänger en bråkdel av kläderna på tork. Det var inte bara mina kläder som behövde en tvätt; dottern och maken hittade några plagg de ville ha. När de har torkat (i morgon) ska de vikas, läggas i påsar för att sedan förvaras i kartonger. Nu är det kväller!

Av Åsa Billefält - 9 juli 2016 10:03

Igår kväll när jag skulle nattarasta Midna tvärstannade hon på plattorna nedanför trappan och stirrade ut mot äppelträden. Där stod han, vår vackra "vän" råbocken. Mindre än 10 meter ifrån oss. Inte ett dugg skygg; det tog någon minut innan han skrittade mot grindhålet. Trots att jag tjoade och ylade stod han kvar en stund innan han i sakta mak traskade in i skogen. Han måste ju både ha hört och känt Midna!
Samtidigt som det är trevligt med besök av honom så vill jag inte ha honom här; jag vill inte att han ska vänja sig vid människor. Då kan han råka riktigt illa ut! Jag äter visserligen viltkött men jag skulle inte kunna äta om jag visste att det var just "vår" råbock som låg på tallriken. Lite känslig, jag vet, men så'n är jag - take it or leave it!
I dag är vi bortbjudna på kalas hos min gode vän som fyllde tidigare i veckan. Hon har även flyttat ihop med sin "gubbe". Det ska bli trevligt! Hoppas Eros kommer in innan vi åker... Maken släppte ut honom innan frukost. Jag vill att han är inne när vi är borta. Om dottern är hemma kan han vara ute.
Vi ska fika snart. Maken har rakat sig och nu klipper han sig.
Jag ska skörda jordgubbar och smultron - om det finns några mogna. Dottern plockade 15 stycken jordgubbar härom kvällen. En fick jag kasta; någon fågel hade kommit åt den. Hackade/angripna jordgubbar vill vi inte ha! Jordgubbsburken börjar bli halvfull. Jag fryser in dem; de ska bli saft och sylt. I år måste jag använda konserveringsmedel; all saft och sylt möglade trots att de stod i kylskåpet.
Jag har plockat några förskrämda skogshallon. De är väldigt små, åtminstone där jag plockade dem. Måste ut i skogen och plocka bär och svamp!
Får jag ihop tillräckligt med bär ska det bli saft och sylt; kanske t o m någon likör! Fast vi har kvar av likören vi gjorde förra året...
Det ser ut att bli rikligt med äpplen och plommonträdet är så fullt av kart att det lutar! Ja då blir det att ge bort frukt till bl a moster, göra sylt och mos samt pajer och vin. Vi gjorde plommonvin för ca tre år sedan; kanongott! Äppelvin har vi gjort både när vi bodde i sta'n och här i skogen, det blir verkligen fruktigt och gott. Ja man kan göra mycket gott med frukt och bär.

Av Åsa Billefält - 8 juli 2016 18:59

I eftermiddags var det en tv-reparatör här och fixade den sönderklippta antennsladden. Nu kan maken titta på sina älskade nyheter igen ;-)!
Det var visst inte bara sladden som behövde fixas; antennen satt snett och satt inte riktigt fast, fästena satt fel. Ja det var nog tur i oturen att fel sladd klipptes av.
Jag tycker det har varit skönt att vara uten TV!

Av Åsa Billefält - 8 juli 2016 10:11

Man brukar ju vara glad när fredagen kommer eftersom det innebär att helgen står för dörren. Men nu efter helgen börjar maken jobba, visserligen mest hemifrån men ändå... Tre veckors jobb och sedan två veckors semester till.
Fredag. Jaha. Vad ska vi äta? Nu under sommaren har jag inte gjort någon matsedel.
Maken ska väl fortsätta skrapa farstukvisten och jag ska väl fortsätta med diverse trädgårdspyssel. Några nyplanterade växter behöver vattnas. "Rabatterna" (bersån) behöver ny jord och även täckbark. Sticklingarna kan behöva lite näringsrik jord nu när de flesta är nedklippta. De får samla kraft under hösten och vintern så de kan skjuta rotskott och få kraftiga bladverk; grena ut sig och bli tät.
Snart dags att inmundiga dagens första java!

Presentation


Billefalts

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5 6 7 8 9
10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Bloggportalen

Gästbok

Katt


Ovido - Quiz & Flashcards